2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Lejtőre kerültek a nyugdíj- és egészségpénztárak
2011.12.12
Nyugdíj
534
Lejtőre kerültek a nyugdíj- és egészségpénztárak  Az idén még a végtörlesztés lehetőségének megnyílása előtt már 40 milliárd forintot vettek fel idő előtt az önkéntes nyugdíjpénztári tagok – írja az azenpenzem.hu. A portál arról is beszámolt, hogy a magánnyugdíjpénztárakból még a harmadik negyedévben is léptek vissza a tb-rendszerbe, így a tagság már 100 ezer fő alá csökkent.

A válság kitörése óta tömegessé vált, hogy azok is felszámolják önkéntes nyugdíjtakarékosságukat, akik a pénzhez csak adó- és járulékteher mellett juthatnak hozzá (tíz év után csak a hozam vehető fel adómentesen, a tőkénél százezer forint megtakarítás a terhek miatt 63 ezerre olvad). Az azenpenzem.hu nyugdíjpénztári vezetőkre hivatkozva azt írja, hogy a végtörlesztés miatt határozottan gyorsult ez a folyamat.
Pedig – mint a portál a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) legfrissebb adataiból kiszámolta – már október elsejéig is 40 milliárd forint nyugdíjelőtakarékossági megtakarítást számoltak fel így a tagok. Az önkéntes nyugdíjpénztárak létszáma is folyamatosan fogy. A harmadik negyedévben megfordult az a trend is, ami az első félévet jellemezte, hogy az új belépők száma a válság előtti szintet idézi. Az utolsó „békeidőben”, 2008 harmadik negyedévében ugyanis több mint ötször annyian létesítettek tagságot, mint az idén ugyanebben az időszakban. Emellett tízezren távoztak a rendszerből, 12 ezret pedig kifizettek.
Magánnyugdíjpénztárak: fogy a tagság, nő a kirúgottak száma
A magánnyugdíjpénztárak tagsága is fogy. A nagy visszalépési menet után ugyanis tucatjával távoztak további tagok a tb-rendszerbe. Szeptember végére így az azenpenzem.hu szerint már százezer fő alá esett a magánkasszák mellett továbbra is kitartók száma. A szektor működési vesztesége az első három negyedév alatt túllépte az 5,8 milliárd forintot.
A pénztáraktól küldik el a dolgozókat. Ennek nagyságrendjét a portál szerint jól mutathatja, hogy például a Honvédnél a magánágazat megszűnése miatt a pénztári munkaszervezet létszáma egy év alatt 27 főről 12 főre csökkent. A felügyeleti adatok szerint az alkalmazottaknál a kifizetett bérek és közterhek összege egy év alatt mintegy 20, a vezetőknél pedig 62 százalékkal esett vissza a magánnyugdíjpénztáraknál.
A válság az egészségpénztárakhoz is begyűrűzött
A válság hatása, úgy tűnik, mostanra az egészségpénztárakat is elérte. A PSZÁF adatai szerint a szektor fennállása óta először most itt is csökkent a tagok száma (ezt a nyugdíjkasszák 2008 utolsó negyedéve óta élik meg). Miközben ugyanis az új belépők száma is csekélyebb volt a szokásosnál, minden korábbinál többen léptek ki.
hvg.hu