2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Nyugdíj - A munka szabályai
2011.12.20
Nyugdíj
542
Nyugdíj - A munka szabályai  FMH - Folytatjuk az új nyugdíjszabályokról szóló sorozatunkat Bartucz Sándor igazgató segítségével. Most azt is megírjuk, az előrehozott ellátásban részesülők hogyan dolgozhatnak.

Az 1950. évben vagy azt követően született személyek közül eltérő rendelkezések vonatkoznak az országgyűlési képviselőkre, baletttáncosokra és a bányászokra.
Az országgyűlési képviselők esetében a korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás hivatalból továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a 2011. december havi öregségi nyugdíj összegét - a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével történő növelést megelőzően - csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.
Azoknál a művésznyugdíjban részesülőknél, akiknek a jogosultsága jogszabályban meghatározott balettintézményeknél - 25 év - magántáncosi vagy tánckari tevékenységen és 25 év szolgálati időn alapul, az eddigi nyugdíjukat 2012. január 1-jétől - a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben - balettművészeti életjáradékként kell továbbfolyósítani.
A bányásznyugdíjban részesülőknek, akik 2011. december 31-én rendelkeznek kizárólag földalatti munkakörben szerzett külön jogszabályban meghatározott 25 év szolgálati idővel vagy 5000 fa (föld alatti) műszakszámmal, 2012. január 1-jétől - a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben - hivatalból átmeneti bányászjáradékként kell továbbfolyósítani a bányásznyugdíjat.
Ha a korhatár előtti ellátásban részesülő a tárgyévben törvényben meghatározott biztosítással járó jogviszonyban áll, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként kiegészítő tevékenységet folytat, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj (ellátás) folyósítását szüneteltetnie kell. Ha valaki az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás (ellátás) szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi ellátást vissza kell fizetni. Ha a nyugdíjas 2007. december 31-én nyugellátásban részesült, az említett rendelkezés alkalmazásánál a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelem vehető figyelembe.
Akinek a korhatár előtti ellátása megszűnik, annak ismételten nem állapítható meg!
fmh.hu