2024.09.24 | Kedd
Gellért, Mercédesz napja

Csütörtökön indul az idei PénzSztár pénzügyi-gazdasági verseny
2014.10.08
Egyéb hírek
258
.
Csütörtöktől ismét versenyezhetnek pénzügyi tudásukról számot adva a magyar középiskolások, az idén második alkalommal elinduló PénzSztár pénzügyi-gazdasági vetélkedőre összesen 712 négyfős csapat nevezett - jelentette be Kerekes György, a versenyt szervező TAS-11 Kft. ügyvezetője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, hozzátéve, a csapatok 207 magyarországi, 1-1 zentai és székelyudvarhelyi középiskolából jelentkeztek a vetélkedőre.

Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke, a PénzSztár versenybizottságának elnöke elmondta: napjainkban már nélkülözhetetlenek a mindennapi életben a pénzügyi ismeretek, a minimális eligazodás a bankszámlák, a bankkártyák használatában. Az iskolákban azonban a pénzügyi ismeretekre szánt alacsony óraszám megnehezíti a szükséges tudás elsajátítását, ráadásul az oktatók között is kevés olyan képzett tanár van, aki kellő jártassággal tudja tanítani a pénzügyi ismereteket.
Hozzátette, hogy ezért kiemelten fontos a pénzügyi szakma, az üzleti szereplők hozzájárulása az oktatás támogatásához.
Szabó Levente, a Takarékbank vezérigazgatója elmondta: kutatások igazolják, hogy a fiatalok a felsőoktatási tanulmányuk megkezdésekor kerülnek először szorosabb kapcsolatba a pénzintézetekkel, ám emiatt a középiskolások az átlagnál kevésbé érzik magukat tájékozottnak a pénzügyek terén.
A tájékozódást azonban nem lehet elég korán kezdeni, a kisiskolásoktól az egyetemistákig az életkori sajátosságoknak megfelelően minden korosztály számára megfelelő eszközök felhasználásával el lehet juttatni a szükséges tudásanyagot - fűzte hozzá Szabó Levente. A TakarékBank a verseny gyémánt fokozatú támogatója.
A középiskolás korosztály fogékonysága sokat segíthet, esetükben valóban fontos, hogy tisztában legyenek az alapvető fogalmak jelentésével, így azzal, mit jelent a reálhozám, vagy például a törlesztőrészlet - mondta Szirmák Botond, a Provident Pénzügyi Zrt. vezérigazgatója.
A verseny kétfordulós előselejtezővel indul, innen száz csapat kerül be a hónap végén a fővárosban és a megyeszékhelyeken megszervezendő selejtezőkbe. November közepén a regionális, november végén pedig az országos elődöntőt rendezik, a döntőt december 11-én tartják Budapesten.


MTI