2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Az oktatást segítők bérének rendezését kéri az OVSZ a szakminisztertől
2014.10.01
Oktatás
760
.
Az oktatást segítő dolgozók bérének rendezését, létszámának valós szükségletek alapján történő meghatározását, munkakörük végzettségnek megfelelő pontosítását kéri többek között az Oktatási Vezetők Szakszervezete Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől.

Hajnal Gabriella, a szakszervezet elnöke, aki a miniszternek címzett levelét kedden az MTI-hez is eljuttatta, kiemelte: szükségesnek látják a pótlékok rendezését, a vezetői, helyettesi és egyéb pótlékok rendszerének felülvizsgálatát.
Fontosnak tartják a túlórák elszámolásának egységesítését, az osztószám módosítását a 22 tanóra alapul vételével. Szeretnék, ha a tankerületek megállapított költségvetéssel rendelkeznének, amelyeket lebontanának egyes intézményekre az átláthatóság miatt.
Az intézmények óraszám-finanszírozásánál az osztálylétszámokat is figyelembe kellene venni - írta Hajnal Gabriella.
Megfogalmazta azon elvárásukat is, hogy az intézményvezetők megbízásánál az iskolahasználók véleménye ellenére ne lehessen kinevezni az egyik fél (alkalmazottak, szülők, diákok) által sem támogatott pályázót. A pályázó kérésére indokolni kelljen a kinevezés elutasítását, a kinevezés időpontja július 1. legyen, hogy a tanévet elő tudja készíteni az új igazgató.
Fontos kérdésnek tartják továbbá, hogy a cafetéria rendszerbe a bankköltség és a helyi közlekedés díjának megtérítése kerüljön bele, és a Nemzeti Pedagógus Kar önkéntes tagsággal folytassa munkáját.
Elvárják azt is, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel folytassanak érdemi tárgyalásokat az intézményrendszer átalakítása előtt.
Az OVSZ 2008-ban jött létre, és a közoktatás területén vezető, illetve magasabb vezető funkciót betöltő intézményirányítókat tömöríti.


MTI