2024.09.30 | Hétfő
Jeromos napja

ÁSZ: gazdálkodási hibák két főiskolánál
2014.08.21
Oktatás
793
.
Gazdálkodási hibákat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Magyar Táncművészeti Főiskolánál és az egri Eszterházy Károly Főiskolánál, az intézmények 2009 és 2012 közötti működését vizsgálva - közölte az ÁSZ csütörtökön az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az egri Eszterházy Károly Főiskolán elvégzett vizsgálatban hiányosságokat tártak fel a pénzügyi gazdálkodásban: a személyi juttatások és a dologi kiadások előirányzatainak felhasználása, a működési és felhalmozási bevételek beszedése nem volt szabályszerű, a hallgatói költségtérítéseket nem a kincstárnál vezetett számlán kezelték.
Az ÁSZ a megbízási díjak és a felhalmozási kiadások elszámolásában is tárt fel hiányosságokat.
A Magyar Táncművészeti Főiskola esetében az ÁSZ megállapította: a pénzügyi egyensúly az ellenőrzött években biztosított volt, kincstári biztost, illetve költségvetési felügyelőt nem kellett kirendelni. A főiskola pénzügyi gazdálkodása azonban összességében nem felelt meg a jogszabályokban és a belső szabályozásokban előírtaknak, az intézmény vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű.
Egyebek mellett szabálytalan volt a személyi juttatások, a dologi és felhalmozási kiadások előirányzatainak felhasználása, a megbízási díjak kifizetése, a működési és felhalmozási bevételek beszedése.
A jelentések megállapításai alapján az ÁSZ az intézmények vezetőinek, valamint a felsőoktatásért felelős miniszternek fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ezek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.
Az Állami Számvevőszék több ütemben az összes állami és egyházi fenntartású felsőoktatási intézmény gazdálkodását ellenőrzi, ami lehetőséget teremt az ágazati holisztikus értékelésre - olvasható az ÁSZ tájékoztatásában.


MTI