2024.09.24 | Kedd
Gellért, Mercédesz napja

Folytatódik az exporttöbblet csökkenése
2014.07.09
Egyéb hírek
180
.
Az idén tovább folytatódik az exporttöbblet csökkenése, elsősorban a dinamikusan bővülő import miatt, amely a megnövekedett lakossági fogyasztásnak is köszönhető - mondták az MTI által megkérdezett elemzők az áruforgalom alakulásáról kiadott január-májusi előzetes adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint éves összevetésben májusban az import már harmadik hónapja gyorsabban nőtt az exportnál és emiatt csökkent a kiviteli többlet. A kivitel euróértéke 2,4, a behozatalé 3,8 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest, a 419 millió euró exporttöbblet 72 millióval kevesebb lett, mint egy évvel korábban
Májusban az export 7,036 milliárd eurót tett ki, alig 36 millióval kevesebbet az áprilisinál, de 168 millióval többet a tavaly májusinál. Az import 6,617 milliárd euró volt, az áprilisinál 173, a tavaly májusinál 240 millió euróval több.
Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint míg tavaly a lakossági fogyasztás mélyponton volt, idén 2 százalékos növekedés várható, mivel a tartósan alacsony infláció miatt a reáljövedelmek emelkednek. Hozzátette: az uniós beruházások felpörgése is hozzájárul, hogy az idén az import meghaladhatja az export növekedésének ütemét.
Az Erste vezető elemzője elmondta: a kiviteli többlet csökkenésének oka még, hogy a tavaly májustól egyre növekvő exportnak köszönhetően annak viszonyítási alapja magas. Várakozásai szerint a kivitel forintértéke éves szinten 6,2 százalékkal, az importé 6,3 százalékkal emelkedik. (Az első öt hónapban az export 8,0 az import 7,9 százalékkal nőtt forintban a KSH szerdán kiadott első becslése szerint.)
Balatoni András, az ING bank vezető elemzője szerint a mérsékeltebben növekvő kivitel oka egyrészt a nyugat-európai konjunktúra megbicsaklása, amely összefügg a német ipar az orosz-ukrán válság miatti kevésbé jó teljesítményével. Másrészről helyreáll a magyar gazdaság: elkezdett emelkedni a belső kereslet, a fogyasztás és a beruházások. Ezeknek jelentős importvonzatuk van, ami csökkenti a külkereskedelmi többletet - fejtette ki.
Az ING vezető elemzője 2014-re 5,4 milliárd eurós külkereskedelmi mérlegtöbblettel számol, ami jóval kevesebb a tavalyi 7 milliárd eurónál.

MTI