2024.10.10 | Csütörtök
Gedeon napja

MSZP: mit tud tenni az Európai Bizottság a fiatalok Magyarországon maradásáért?
2014.07.07
Munkahely
176
.
Írásbeli kérdéssel fordul a szocialista Ujhelyi István az Európai Bizottsághoz (EB) azt firtatva, mit tud tenni a testület, hogy segítse a fiatalok Magyarországon maradását és a kivándoroltak hazajövetelét. Az MSZP európai parlamenti képviselője hétfőn Budapesten kijelentette azt is, a már kivándorolt fiatalok hangja és érdekképviselete kíván lenni Brüsszelben és Budapesten.

A Liszt Ferenc-repülőtér melletti repülőgépmúzeum előtt Ujhelyi István közölte, a többi között arra vár választ, mit tesz az EB azért, hogy a kivándoroltakat ne érje hátrányos megkülönböztetés és minden esetben megkaphassák fizetésüket, ne dolgoztassák őket vállalhatatlan körülmények között? Van-e olyan Magyarország által esetleg még kihasználatlan kezdeményezés, amely a fiatalok vállalkozásainak beindítását támogatja a hazatérés után, például mikrohitelekkel? Hogyan lehetne az ifjúsági garanciaprogram forrásait növelni?
Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, Hazaváró-programot hirdetett, hogy megállítsa a fiatalok elvándorlását, hogy - internetes jogsegéllyel és fogadóórával - segítséget nyújtson nekik itthon maradni. Megjegyezte, egyes felmérések szerint a mintegy hatszázezret is eléri a külföldre "emigrált" magyarok száma.
A magyar kormánynak végre észre kellene vennie, hogy nem kalandvágyból és szórakozásból mennek el a fiatalok, hanem azért mert itthon nincsenek lehetőségeik - hangsúlyozta.
Ujhelyi István a magyar kormánytól azt kérdezte, ha igaz az, hogy "Magyarország jobban teljesít", akkor négy év alatt miért nőtt tízszeresére az elvándorolt magyarok száma.
Beszámolt arról is, hogy brüsszeli központtal szociáldemokrata pártközösséget alapítanak a külhoni magyaroknak.
A sajtótájékoztató helyszínét azzal indokolta, lassan olyan lesz Magyarország, mint egy múzeum, mint a repülőtéri múzeum, ahova a fiatalok csak családot látogatni, körbenézni jönnek haza.
Kérdésre válaszolva Ujhelyi István azt mondta, az MSZP támogatja Pásztor Albert miskolci polgármesterjelöltségét.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.