2024.09.24 | Kedd
Gellért, Mercédesz napja

KSH: harmadik hónapja csökkentek az ipari termelői árak májusban
2014.06.30
Egyéb hírek
193
.
A belföldi és az exportárak változásának eredőjeként májusban ismét 0,8 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az előző hónaphoz képest és 1,9 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel azelőtt - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Havi összevetésben a termelői árak áprilisban is 0,8 százalékkal csökkentek, a 0,6 százalékos márciusi mérséklődés után.
Az ipar belföldi értékesítési árai 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint áprilisban és 2,4 százalékkal estek tavaly május óta. Az exportárak májusban 0,7 százalékkal csökkentek egy hónap alatt és 0,3 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbiaktól. Egy év alatt a forint 4 százalékkal gyengült az euróval szemben, míg a dollárhoz viszonyítva 1,3 százalékot erősödött.
Az élelmiszeripar 0,1 százalékos emelkedését kivéve a feldolgozóipar minden ágazatában csökkentek a termelői árak májusban, így a feldolgozóipari árcsökkenés 0,7 százalékos volt az előző havi 0,9 százalék után. Az energiaszektorban 1,2, vízgazdálkodásban 0,1 százalékos volt a termelői árak májusi csökkenése.
Tavaly májushoz viszonyítva a feldolgozóiparban nem változtak a termelői árak, az energia szektorban azonban 6,9 a vízgazdálkodásban pedig 5,7 százalékos volt a termelői árcsökkenés. A feldolgozó iparon belül az élelmiszeripari árak gyakorlatilag stagnáltak, 0,1 százalékos csökkenést mutatott ki a statisztika, a jelentősebb ágazatok közül a járműgyártásban 0,7 százalékos emelkedést, a számítástechnikai iparban viszont 7,9 százalékos csökkenést regisztrált a KSH. A gyógyszergyártásban 4,8, a vegyiparban 4,1, a gumi- műanyag és építőanyag-iparban 2,5 százalékkal emelkedtek a termelői árak egy év alatt májusig.
A belföldi értékesítésben az élelmiszerek termelői ára 0,9 százalékkal csökkent, de 0,9 százalékkal estek a járműipari árak is az egy évvel korábbihoz képest. A számítástechnikai termékek 3,3 százalékkal olcsóbbodtak. A gyógyszergyártásban 0,5 százalékkal mérséklődtek a belföldi termelői árak, a gumi, a műanyag és az építőanyag, viszont 2,8 a vegyi anyagok és termékek ára pedig 2,4 százalékkal emelkedett.
A forintban számolt feldolgozóipari exportárak 0,3 százalékkal csökkentek tavaly május óta a számítástechnikai exportárak 8,1 százalékos esése miatt. A többi feldolgozóipari ágazat exportára emelkedett, az élelmiszerek 1,4, a járművek 0,8, a gyógyszerek pedig 5,5 százalékkal drágultak.

MTI