2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Nyugdíj 40 év után: közbeléphet a munkáltató?
2012.07.23
Nyugdíj
586
Nyugdíj 40 év után: közbeléphet a munkáltató? alt
Nem mehetnek automatikusan nyugdíjba a negyven év szolgálati idővel rendelkező közalkalmazott nők – erre hívta fel a figyelmet a Liga Szakszervezetek. A Fidesz álláspontja szerint ugyanakkor a szabályozás egyértelmű: ha a nők elérik a korhatárt, senki sem gördíthet akadályt eléjük.

Negyven év szolgálati idő. A kormány rendelkezése szerint azok a nők, akik elérik ezt a bűvös számot, nyugdíjba vonulhatnak. A Liga Szakszervezetek szerint azonban van egy kiskapu, amely a munkáltatónak lehetőséget biztosít arra, hogy a közalkalmazottak esetében nemet mondhasson a visszavonulásra.

„A közalkalmazottak jogviszonyát szabályozó törvényben nem kötelező felmenteni azt a nőt, akinek megvan a társadalombiztosítás szerinti negyven év szolgálati ideje csak akkor, hogyha ehhez a munkáltató is hozzájárul. Míg az összes többi közszférában dolgozó munkavállaló jogállását szabályozó törvényben a munkáltató köteles felmenteni a munkavállalót.” – közölte Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Az érdekvédő szerint ez esetben pedig jelentős juttatásoktól is elesnek az érintettek, ezért a törvény módosítását sürgetik.

A Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke szerint arra van lehetősége a munkáltatónak, hogy a megegyezzen a felmentését kérővel a további maradásról, de ha menni akar nincs miről beszélni.

„Ha betöltötte, elérte a nyugdíjkorhatárt, akkor tökéletesen biztosítja azt, hogy el kell engedni, ha az öregségi korhatárt elérte, és el akar menni akkor nincs pardon” – jelentette ki Iván László, a Fidesz szakpolitikusa.

A kormánypárti politikus emlékeztetett, hogy a szakszervezetnek kár aggódni a nyugdíjasok miatt, ugyanis kabinet például akkor is megvédte a nyugdíjak reálértékét, amikor Európában a válság hatására, ez számos helyen csökkent.
Echo Tv