2024.10.11 | Péntek
Brigitta napja

Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében
2014.06.21
Munkahely
168
.
Zala megyében 11,2 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma májusban, az elmúlt év azonos időszakához képest - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel pénteken.

Május végén a megyében 14 196 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, csaknem 1,8 ezerrel kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az álláskeresők 10 százaléka (1,5 ezer fiatal) pályakezdő.
A munkaügyi szervezet adatai szerint az elmúlt év májusához képest a megye valamennyi térségében kevesebb volt az idén az álláskereső, Keszthely, Lenti és Zalaszentgrót vonzáskörzetében csaknem 20 százalékos volt a csökkenés.
A tavasz utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 10,8 százaléka volt nyilvántartott álláskereső Zala megyében, míg tavaly 12,1 százalék volt a mutató értéke. A munkanélküliségi ráta Keszthely (7,6 százalék), Lenti (8,5 százalék) és Zalaegerszeg (10 százalék) térségében alacsonyabb a megyei átlagnál, míg kiugróan magas volt Nagykanizsa környékén (13,4), Letenye térségében pedig 16 százalék volt az álláskeresők aránya.
A munkáltatók májusban 3,2 ezer új álláshelyet jelentettek be a kirendeltségeken, ezek háromnegyede a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, támogatott igény volt. A legnagyobb számban segédmunkások, alkalmi munkások, valamint összeszerelők, bolti eladók, felszolgálók, szakácsok számára ajánlottak munkát.
Májusban 4,1 ezer új álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken. A hónap során álláskeresővé válók között kiugróan magas volt a segédmunkások, alkalmi munkások, egyéb egyszerű foglalkozásúak száma.
Az év első 5 hónapjában összességében 8,6 álláskereső tudott elhelyezkedni Zala megyében, közülük 4,8 ezren támogatott foglalkoztatás keretében.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.