2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

A külföldön dolgozó munkás kitől kap nyugdíjat?
2012.08.14
Nyugdíj
628
A külföldön dolgozó munkás kitől kap nyugdíjat?
Ha egy EU-tagállamban legalább egy évet dolgoztunk, onnan is kapunk nyugdíjat.



Az Európai Bizottság a nyugdíjakról szóló jelentésében ígéretet tett arra, hogy egy EU-szerte bevezetendő nyugdíjkövető rendszert hoz létre, megerősíti a jelenlegi jogszabályokat, és egyértelművé teszi, hogy pontosan hogyan jár majd nyugdíj azoknak a dolgozóknak, akik több tagállamban is fizették a járulékokat.
A társadalombiztosítás összehangolása már most is szilárd talajon áll az Európai Unióban, emiatt senki sem veszítheti el azt a társadalombiztosítási jogosultságot, amely akkor illetné meg, ha egész életében csak egyetlen tagállamban dolgozott volna - írja az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES).
Nekünk kell benyújtani a kérelmet
Minden EU-tagállam (valamint Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc), ahol egy uniós állampolgár legalább egy évig dolgozott, öregségi nyugdíjat fizet neki, amikor eléri az adott országban érvényes nemzeti nyugdíjkorhatárt. Fontos azonban tudni, hogy a korhatár az EU különböző tagállamaiban eltérő. Ha valaki három különböző tagállamban vállalt munkát, akkor három különböző öregségi nyugdíjra lesz jogosult.
Az uniós tb-rendszerek összehangolásának egyik alapelve a szolgálati idő összesítése. Ez azt jelenti, hogy mindenki a tartózkodási helye szerinti tagállamban nyújthatja be a nyugdíjkérelmét. Ennek az országnak az intézményei felveszik a kapcsolatot a többi tagállammal, amelyekben a nyugdíjkorhatárt elért személy valaha dolgozott.
Mindenhol kiszámítják, hogy az ott ledolgozott évek alapján mennyi nyugdíj jár. Ezt az összeget úgy határozzák meg, hogy mennyi nyugdíjat kapna valaki akkor, ha egész életében abban az országban dolgozott volna. Ezután a nyugdíjra jogosult személy kap egy összesítést, hogy az egyes tagállamok mennyit fognak fizetni neki.
Átmeneti nyugdíj is jár
Az éppen aktuális tartózkodási hely azonnal átmeneti nyugdíjat biztosít. Ez addig jár, amíg nem tisztázódik, hogy mennyi lesz a végleges összeg. Ha viszont a nyugdíjas soha nem dolgozott ebben az országban, akkor az ügyet annak a tagállamnak a megfelelő intézményéhez továbbítják, ahol az igénylő legutoljára dolgozott, tehát onnan fog érkezni az átmeneti nyugdíj.
Az EUvonal honlapján olvashatunk arról, hogy az egyes tagállamokban a nyugdíjkorhatárok, illetve hogy mennyi szolgálati idő után jogosult valaki az adott országban öregségi ellátásra .
Profession.hu