2024.09.30 | Hétfő
Jeromos napja

A Siemens és a Mitsubishi javított az Alstomnak tett ajánlatán, az igazgatótanács hétfőig dönt
2014.06.20
Utazás
360
.
Az Alstom francia nagyvállalat pénteken bejelentette, hogy az igazgatótanácsa hétfőig összeül, hogy kialakítsa álláspontját az amerikai Genereal Electric (GE), illetve a német Siemens és a japán Mitsubishi Heavy Industries (MHI) közös ajánlatáról.

"Addig az Alstomnak már nem áll szándékában a folyamatban lévő eljárásról több tájékoztatást adni" - olvasható az alig egy órával azután kiadott közleményben, hogy a Siemens/MHI tovább javított ajánlatán.
A francia konglomerátum energetikai ágazatáért az amerikai GE-vel vívott harcban a német-japán páros most már 8,2 milliárd euró készpénzt tenne lenne az asztalra, míg a korábbi ajánlatban csak 7 milliárd szerepelt. Ezenkívül a Siemens a vasúti jelzőrendszereket érintő tevékenységét is felajánlja egy közös vállalat létrehozására a "mobilitási menedzsment" területén.
A két cég közös ajánlatát összesen 400 millió euróval 14,6 milliárd euróra növelte.
A két vállalat elnöke, Joe Kaeser a Siemens és Shunichi Miyanaga az MHI részéről pénteken személyesen ismerteti az új ajánlatot Francois Hollande francia elnökkel, aki Jeff Immelt-t, a GE elnökét is fogadni fogja újra.
A francia államnak ugyan már nincs részesedése a magáncégben, de annak nemzetstratégiai fontosságára való hivatkozással és a franciaországi munkahelyek megvédése érdekében véleményezheti az ajánlatokat. A végső szót azonban az Alstom igazgatótanácsa mondja ki.
Időközben a GE is javított a vételi ajánlatán: három közös vállalat létrehozását szeretné az Alstommal a gázturbinák, az energiahálózatok, valamint a megújuló energiák divíziójában, megtartva az eredeti 12,35 milliárd eurós értékű ajánlatát.
Az új változat lényeges eleme, hogy garanciákat biztosít a nagyon kényesnek számító nukleáris ágazatban: az 50-50 százalékos tulajdonú gázturbina szövetségben a garancia államnak vétójogot biztosítana a biztonsági, valamint a "specifikusan kormányzati jogok" kérdéseiben. Az Alstom látja el ugyanis a francia nukleáris erőműveket gázturbinákkal, ezért Párizs nem venné jó néven, ha az ország szuverenitását érintő szektor amerikai ellenőrzés alá kerülne.
A GE korábban arra is ígéretet tett, hogy a négy energetikai divíziójának székhelyét áthelyezi Franciaországba.
Az amerikai ajánlat, amely a legjelentősebb a GE történetében, hétfőig van érvényben.
A Siemens és az MHI csak a hét elején tette meg a hivatalos ajánlatát (amely jövő péntekig van érvényben), azóta a francia kormány a két vállalat szembeállításával próbálja tovább emelni a licitet.
A német-japán ajánlatban egyszerre szerepel felvásárlás és közös cégek létrehozása. Ennek szerkezete péntekre egyszerűsödött. Az MHI egy közös holdingot hozna létre az Alstommal a gázturbinák, a vízierőművek és az energiahálózatok divíziójában, amelynek hatvan százaléka francia kézben maradna, nem pedig három közös céget, ahogy az eredeti elképzelésben szerepelt. A japánok 10 százalékos részesedést is vásárolnának az Alstomban.
A francia kormány elvárásainak megfelelően, amelynek első szempont a francia nagyvállalat egyben tartása és a franciaországi munkahelyek megőrzése, az MHI jelezte: részesedésével ezer új munkahely jönne létre Franciaországban. A Siemens pedig három évre garantálja a munkahelyek megőrzését a gázturbina ágazatban Franciaországban és Németországban, ezenkívül pedig több mint ezer gyakornoki helyet hoz létre Franciaországban. A GE is mintegy ezer új munkahely létrehozását vállalta.

MTI