2024.09.24 | Kedd
Gellért, Mercédesz napja

Gyulán több mint 357 millió forintból korszerűsítik a közvilágítást
2014.06.10
Egyéb hírek
180
.
Gyulán 357 millió forintból korszerűsítik a közvilágítást. Az önkormányzat a beruházási költségek 85 százalékára nyert 303 millió forint EU-támogatást a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretéből. A kivitelezési munkálatok júniusban indulnak és augusztus végére fejeződnek be - tájékoztatta a város polgármestere az MTI-t.

Görgényi Ernő (Fidesz) kiemelte: a beruházás keretében a lámpatestek negyven százalékán a hagyományos izzókat LED-ekre cserélik. A beruházás éves szinten húsz százalék megtakarítást jelent az önkormányzatnak. A város éves szinten eddig több mint száz millió forintot költött közvilágításra, a beruházást követően az összeg nyolcvan millió forintra csökken.
A város a beruházáshoz 53,5 millió forint önerőt nyújtott, az összeg nem egészen három év alatt megtérül. Az energiafogyasztás évi 494 kilowattról 371 kilowattra csökken. A LED-rendszer alacsonyabb karbantartási költséget igényel, mint a hagyományos fényforrásokkal működő hálózat. Hozzátette: az önkormányzat a szabad piacon vásárolt villamosenergiát, amelynek egységára 2015-ben nyolc százalékkal lesz kevesebb a jelenleginél.
Az EU 2007-2014 közötti költségvetési időszakában Gyula további kilenc energetikai korszerűsítési program megvalósítására nyert vissza nem térítendő támogatást. A projektek keretében hét közintézményben történt fűtéskorszerűsítés, szigetelés és nyílászáró csere. Kivitelezés alatt áll a Várfürdőben a medencék hőjének hasznosítása termálvíz-hőszivattyú segítségével és a felújítás alatt álló Almásy-kastélyban a földhőenergia-rendszer kiépítése - mutatott rá a polgármester.

MTI