2024.10.11 | Péntek
Brigitta napja

Jól kezdte az évet a gépipar
2014.06.02
Munkahely
176
.
Nagyon jól kezdték az évet a gépipari vállalkozások, a gépek és szállítóeszközök árufőcsoport az export 53,9 százalékát, az import 45,1 százalékát adta, a kereskedelmi egyenleghez pedig 2,7 milliárd euróval járult hozzá - emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott külkereskedelmi jelentését kommentálva.

A KSH jelentése szerint az első negyedévben 5,1 százalékkal nőtt a kivitel euróértéke és 3,9 százalékkal a behozatalé. Az exporttöbblet 1,929 milliárd euró volt, 299 millió euróval több az egy évvel korábbinál.
A dinamikus kereskedelmi bővülés mögött elsősorban a járműipar kiváló teljesítménye áll, a közúti járművek exportja 49,1, az import 37,7 százalékos fellendülést mutat.
A közlemény idézi Nikoletti Antalt, az NGM külgazdaságért felelős helyettes államtitkárát, aki hangsúlyozta: nyitott gazdaságként a növekedés alapját a szolgáltatásexport és a külkereskedelmi helyzet adja, így rendkívül fontos, hogy mind az export, mind pedig a kereskedelmi egyenleg többlete folyamatosan növekedjen.
Az Európai Unió jelentős szerepet tölt be a Magyarország külkereskedelmében: az export 80 százaléka az unióban kötött ki, a teljes magyar termékimport 75 százaléka az unióból származik. Az ország elsőszámú kereskedelmi partnere továbbra is Németország: az év első három hónapjában az export 28,6 százalékát vette fel és az import 26 százalék származott onnan.
Európán kívül Oroszországból és Kínából érkezett a legtöbb importtermék, míg legnagyobb értékű export az Egyesült Államokba Oroszországba és Ukrajnába irányult - áll a közleményben.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.