2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Kizárt, hogy államosítsák a nyugdíjvagyont a lengyeleknél
2013.06.11
Nyugdíj
647
Kizárt, hogy államosítsák a nyugdíjvagyont a lengyeleknél Már a lengyel miniszterelnök asztalán van a nyugdíjreformról szóló jelentés, jövő héten a várakozások szerint ezt nyilvánosságra is hozzák. A kormányfő egy helyi tévének nyilatkozott, mint elmondta, nincs a nyugdíjalapok ellen, viszont a konstrukció nem tökéletes és változtatásokra van szükség. Utalt arra, hogy az önkéntességet bevezetnénk, vagyis a tagok maguk dönthetnék el, hogy miként takarékoskodnak öregkorukra. Donald Tusk viszont azt is elmondta, hogy kizárt a nyugdíjalapok államosítása - írja a Reuters. 


A lengyel kormány már hónapok óta dolgozik azon, hogy miként lehetne a nyugdíjrendszert átalakítani, a hírek szerint jövő héten fognak előállni az elképzeléseikkel a reformot illetően. Hivatali források szerint a jelenlegi rendszer, amelyben a foglalkoztatottak járulékának egy részét nyugdíjalapokba utalják, nem hatékony és elengedhetetlenek a változtatások.



A piacok meglehetősen idegesen várják a kormány színvallását, korántsem mindegy, hogy mennyire nyúl bele a rendszerbe a kormány, ugyanis a nyugdíjalapok a varsói tőzsde legfőbb befektetőinek számítanak, és ha a nyugdíjalapok szerepét csökkentik, akkor az intézményi befektetők oldaláról érkező kereslet is visszaesik.



A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk hétfőn a TVP2 csatornának adott interjújában azt mondta, hogy a munkaügyi- és pénzügyminisztérium jelentése már az asztalán van, és hamarosan nyilvánosságra is hozzák az anyagot. Az viszont ki van zárva, hogy a kormány a nyugdíjalapok vagyonára rátegye a kezét. A miniszterelnök szerint felmerült az önkéntesség bevezetése, vagyis megengednék a tagoknak, hogy ők dönthessék el, milyen formában takarékoskodnak a nyugdíjra.



A kormányfő mostani kijelentései sokkal visszafogottabbak voltak, mint korábban, hónapokkal ezelőtt ugyanis még arról beszélt Tusk, hogy amíg a nyugdíjalapok ebben a formában fennmaradnak, addig képtelenek megtakarítást elérni. A TVP2 csatornának most úgy nyilatkozott, hogy nincsen a nyugdíjalapok ellen, azonban a konstrukció nem tökéletes.



Nagy kérdés, hogy mit találtak ki az illetékes minisztériumok, mert a lassabb gazdasági növekedés és a válság elhúzódása az állami bevételekre helyez nyomást, ilyen formában pedig lélegzetvételre van szüksége a kormánynak. Még 2011-ben nyúltak drasztikus változtatáshoz, míg korábban a járulékok 7,3%-a került a nyugdíjalapokhoz, addig a változtatások után már csak 2,3%. Az utóbbi hónapokban viszont egyre többen mondták azt, hogy nem volt elég ez a beavatkozás, kérdés, hogy mennyire fog a kormány belenyúlni a rendszerbe.



portfolio.hu