2024.10.02 | Szerda
Petra napja

Szakképzési hozzájárulás: hogyan alakul 2012-ben?
2012.01.16
Oktatás
189
Szakképzési hozzájárulás: hogyan alakul 2012-ben?
Az Országgyűlés új törvényt fogadott el a szakképzési hozzájárulási rendszer átalakítására. Cikkünk a cégek, szervezetek szakképzési hozzájárulási kötelezettségére vonatkozó 2011. január 1-jén hatályba lépett legfontosabb tudnivalókat ismerteti.

A szakképzési hozzájárulás 2012-től a szakképzésről szóló törvény hatálya alá tartozó, iskolai rendszerű képzések, a felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott, az államilag támogatott létszám vonatkozásában a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében folytatott gyakorlati képzések és fejlesztésük támogatását, valamint az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésnek a felnőttképzésről szóló törvény alapján történő támogatását szolgálja.
Az új törvényi rendelkezések szempontjából gyakorlati képzésnek minősül:– a szakképzésről szóló törvényben meghatározott gyakorlati oktatási tevékenység,
– a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében folytatott gyakorlati képzés részeként szervezett minden olyan oktatási forma, amely a hallgatókat valamely munkakör ellátásához szükséges készségek, képességek és ismeretek megszerzésére készíti fel, és amelyeket a hallgatók az intézményben vagy azon kívül, a munkavégzéshez hasonló feltételek között, a szükséges eszközökön sajátítanak el, azzal, hogy a szükséges eszközök minimumát a szakmai és vizsgakövetelmények, a képzési és kimeneti követelmények tartalmazzák, és a képzés az ehhez szükséges képzési programok alapján folyik.
szakképzési hozzájárulás 2012-től a szakképzésről szóló törvény hatálya alá tartozó, iskolai rendszerű képzések, a felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott, az államilag támogatott létszám vonatkozásában a gyakorlatigényes alapképzési szak keretében folytatott gyakorlati képzések és fejlesztésük támogatását, valamint az iskolarendszeren kívüli felnőttképzésnek a felnőttképzésről szóló törvény alapján történő támogatását szolgálja.adozona.hu