2024.09.25 | Szerda
Eufrozina, Kende napja

207 milliárd forinttal magasabb lesz a nettó finanszírozási igény 2014-ben
2014.05.21
Egyéb hírek
184
.
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2014-ben változatlan költségvetési hiány mellett az eredetileg tervezettnél 207 milliárd forinttal több, 1192 milliárd forint nettó finanszírozási igénnyel számol - mondta Borbély László András, az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten a központ 2014. évi módosított finanszírozási tervének ismertetésekor.

Borbély László András kiemelte: a nettó kibocsátás a januárban tervezett 942 milliárd forint helyett 1241 milliárd forint lehet.
A vezérigazgató-helyettes szólt arról is, hogy az ÁKK várakozásai szerint a külföldiek részaránya a finanszírozásban 61-ről 53 százalékra csökken, a belföldieké pedig 39-ről 47 százalékra nő az idén.
Borbély László András emlékeztetett arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának döntése értelmében 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át. Az ÁKK feladata, hogy úgy módosítsa az éves kibocsátási tervet, hogy az a lehető legjobban segítse az MNB programját, mert az ÁKK-nak is az az elsődleges érdeke, hogy a belföldi finanszírozás súlya nőjön az államadósságon belül, a devizáé pedig csökkenjen - hangsúlyozta a vezérigazgató-helyettes.
Mint mondta, az eddigi állampapír-aukciók értékesítési többlete az idei első négy és fél hónapban elérte az előző teljes évi háromnegyedét. Az átlagos lefedettség 2,9-szeres volt (míg tavaly 2,8-szoros), és eddig 37 államkötvény aukciót tartott az ÁKK - ismertette Borbély László András. Kifejtette, hogy a februári átmeneti hozamemelkedés után minden futamidőnél jelentős hozamcsökkenés volt; az 5 éves állampapírok hozamszintje 4 százalék, a 10 éveseké 5 százalék körül alakult.
A vezérigazgató-helyettes elmondta: a forint kötvényaukciókon 2014-ben eddig 997 milliárd forintnyi ajánlatot fogadtak el, míg a meghirdetett mennyiség 639 milliárd forint volt, így a többletértékesítés 358 milliárd forintot tett ki, míg tavaly 482 milliárd forint volt.
Szólt arról is, hogy a külföldiek állampapír-állománya az év eleji csökkenés után mostanra stagnál, május 15-én 4816 milliárd forint volt az ÁKK adatai szerint. A forint állampapírok tulajdonosi szerkezetéről szólva Borbély László András elmondta: a lakossági állampapír-állomány közel 2 év alatt 707-ről 1985 milliárd forintra nőtt, miközben a külföld részesedése csökkent.
Az idei finanszírozási tervről elmondta: a kormány fenntartja a 985 milliárd forintos éves hiánytervet, emellett azonban nő a finanszírozási szükséglet. Már tudható, hogy a kormány "bizonyos tulajdonelemeket" vásárol, így az Antenna Hungáriát, és kormányhatározat született a Főgáz megvásárlásáról is, amelyet részben az RWE-től vesz meg 41 milliárd forint értékben, másrészt a fővárostól is megveszi annak Főgáz-tulajdonrészét, bár ennek pontos összege még nem rögzített. Az ÁKK becslései szerint ehhez a két tételhez kapcsolódóan legalább 130 milliárd forint visszavásárláshoz kapcsolódó finanszírozási igény jelentkezik, emellett az európai uniós megelőlegezés mértéke közel 70 milliárd forint lehet; ez a költségvetési hiányon felül finanszírozandó.
Borbély László András kifejtette, hogy a januári tervhez képest mind a törlesztések, mind a kibocsátások nőnek az új terv szerint. A magasabb törlesztést az indokolja, hogy az ÁKK nagy mennyiségben vásárolt vissza visszavásárlási aukciókon jövőre lejáró állampapírokat, és nagy mennyiségben hajtott végre csereaukciót is. A nettó kibocsátást 300 milliárd forinttal emelte meg az ÁKK, amelyből némi tartalékfeltöltéssel is számol, mivel a finanszírozási igény mintegy 200 milliárd forinttal nő.
A deviza forrásbevonásról elmondta: a januárban tervezett 243 milliárd forintos nettó deviza-visszafizetés helyett nettó 885 milliárd forint negatív kibocsátással számol az ÁKK, de ebből a piaci rész nagyságrendileg 400 milliárd forint. Borbély László András hozzáfűzte: az Európai Beruházási Bank által nyújtott hiteleket most már nem devizában, hanem forintban hívja le Magyarország; ez 224 milliárd forintot jelent 2014-ben.
Idén a tervek szerint 2126 milliárd forint lesz a forint állampapír-kibocsátás, 941 milliárddal magasabb az eredetileg tervezettnél. Ezen belül az államkötvény-kibocsátás az év elején tervezett 1705 milliárd helyett 2434 milliárd forint lehet, míg a lakossági kibocsátás is az eredetileg tervezettnél 179 milliárd forinttal magasabban, 1960 milliárd forint körül alakulhat.
Borbély László András kiemelte: aktuális várakozásaik szerint a lakosság 607 milliárd forinttal növeli állampapír-állományát, az első negyedévben 200 milliárd forinttal nőtt ez az állomány. Elmondta azt is, hogy június elsejétől banki hálózatban is megkezdik a Bónusz és a Prémium Magyar Államkötvény értékesítését. Hozzátette, hogy 3 bankkal - Erste, OTP, Raiffeisen - szerződött le az ÁKK, amely a Magyar Postával is tárgyal.
A vezérigazgató-helyettes kérdésre válaszolva elmondta, hogy idén nem szerepel terveik között további devizakibocsátás. Hozzáfűzte, hogy május közepéig 722 letelepedési kötvényt adtak el, és az ÁKK eredetileg 400 milliós értékesítést tervezett a PEMÁK-ból (Prémium Euró Államkötvény) és a letelepedési kötvényből.
Az államadóssággal kapcsolatban elmondta, hogy a devizakibocsátás és a forint árfolyamának változása 1300 milliárd forinttal, GDP-arányosan több mint 4 százalékkal növelte az adósságot, de ennek forintgyengüléshez köthető része a jövőben akár csökkenhet is. Változatlan árfolyamon azonban csökkenni fog a devizaadósság az ÁKK előrejelzései szerint - mondta Borbély László András.

MTi