2024.09.25 | Szerda
Eufrozina, Kende napja

Londoni elemzők: áprilisban stagnáláshoz közeli lehetett a magyar infláció
2014.05.13
Egyéb hírek
193
.
Valószínűleg nem sokat mozdult áprilisban az éves összevetésű magyarországi infláció az egy hónappal korábban mért 0,1 százalékos tizenkét havi ütemről - jósolták a keddi inflációs adatismertetés előtt londoni pénzügyi elemzők.

Várakozásuk szerint később mindenképpen gyorsulás várható a belépő bázishatások miatt, de az éves ütem jó eséllyel még jövőre is elmarad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos középtávú céljától, vagy legfeljebb eléri azt.
A citybeli elemzői közösség áprilisra szóló inflációs prognózisai zéró és 0,3 százalék között mozognak.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakelemzői a szélesebb körű londoni konszenzusos előrejelzési átlagnak megfelelően 0,1 százalékos - vagyis a márciusinak megfelelő - tizenkét havi inflációt várnak a múlt hónapról. Előrejelzésük szerint a 6,5 százalékos újabb közműdíj-csökkentés csak a májusi inflációs adatokban kezd majd megjelenni. Az üzemanyagárakban jelentkező negatív bázishatás felhajtóerőt gyakorol az éves inflációra, ám ezt ellentételezi az élelmiszerárak mélyülő deflációja - jósolták a cég szakértői.
A ház szerint a legutóbbi időszakban tapasztalt forinterősödés javítja az inflációs kilátásokat még az MNB saját előrejelzéseihez képest is. A JP Morgan elemzőinek számításai szerint, ha a forint 3 százalékot erősödik az euróhoz képest, az 2015-ben 0,5 százalékponttal csökkentheti az átlagos inflációt, így az inflációs ütem hosszú ideig elmaradhat az MNB 3 százalékos céljától.
A cég londoni elemzői fenntartották azt az alapeseti előrejelzésüket, hogy a múlt hónapban végrehajtott MNB-kamatcsökkentés volt az utolsó az eddigi enyhítési ciklusban. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy látnak esélyt további MNB-kamatcsökkentésre, különösen akkor, ha a forint tovább erősödik. A JP Morgan szakértői azzal is számolnak, hogy az eurójegybank (EKB) júniusban csökkenti alapkamatát, és megítélésük szerint ez is növelné a további MNB-kamatcsökkentés valószínűségét.
A ház elemzői - a piaci várakozással ellentétben - továbbra is valószínűtlennek tartják, hogy az MNB már az idén kamatemelésbe kezdene. A JP Morgan alapeseti várakozása az, hogy a magyar jegybank legkorábban 2015 közepén hajtja végre első kamatemelését.
A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai zéró tizenkét havi magyarországi inflációt jósoltak áprilisra. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy várakozásuk szerint ez lesz a magyar inflációs pálya mélypontja, és innen fokozatos gyorsulás következik.
A ház prognózisa szerint a teljes kosárra számolt átlagos infláció az idei év egészében 0,8 százalék, 2015-ben 3 százalék lesz.
A cég londoni elemzői szerint az általuk várt gyorsulás fő hajtóerejét a belépő bázishatások és a hazai kereslet fokozatos erősödése adja.
A Bank of America-Merrill Lynch szakértői fenntartották ugyanakkor azt az előrejelzésüket, hogy az MNB még az idei második negyedévben 2,25 százalékig csökkenti, utána viszont már a negyedik negyedévben 3,00 százalékra emeli vissza alapkamatát. A ház várakozása szerint az MNB-alapkamat 2015 első felében elérheti a 3,50 százalékot.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays szakelemzői 0,1 százalékos tizenkét havi áprilisi inflációt jósoltak, de a továbbra is kedvező bázishatások miatt ők sem zárták ki a zéró éves infláció lehetőségét a múlt hónapra. Várakozásuk szerint az infláció májustól kezd növekedni, és a második félévben a növekedési ütem gyorsulása valószínű, de a tizenkét havi infláció így is jóval elmarad a 3 százalékos jegybanki célszinttől.
A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői 0,3 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációt várnak áprilisra, elsősorban az energia- és a közműdíjakban belépő bázishatásokkal indokolva az általuk jósolt gyorsulást.
Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az év hátralévő részében is enyhe inflációs kilátással számolnak, és bár a további bázishatások érvényesülése gyorsító erővel hat majd, az éves összevetésű inflációs ráta várakozásuk szerint az idén egész évben és még 2015 egy részében is elmarad a 3 százalékos MNB-céltól.
A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai 0,2 százalékos éves inflációs ütemet várnak a múlt hónapra. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az élelmiszerárak továbbra is bizonytalansági tényezőt jelentenek az előrejelzésben, különös tekintettel arra, hogy most kezdődik a hagyományosan nagy szezonális árkilengések időszaka. A cég mindenesetre "viszonylag visszafogott" élelmiszer-áremelkedést valószínűsített áprilisi inflációs előrejelzésében.

MTI