2024.10.02 | Szerda
Petra napja

Hány éves korig lehet ingyen elvégezni az OKJ-s tanfolyamokat?
2012.01.30
Oktatás
216
Hány éves korig lehet ingyen elvégezni az OKJ-s tanfolyamokat?
Nappali tagozatosként abban az évben kezdhetitek meg az utolsó tanévet ingyenesen, amelyiben betöltitek a 22. életéveteket. Ha azonban évvesztesek vagytok, vagy ha olyan szakképzésben vesztek részt, amelyben a szakképzési évfolyamok száma meghaladja a kettőt, akkor abban az évben kezdhetitek el utoljára az ingyenes tanfolyamot, amelyikben a 23. életéveteket betöltitek. Sajátos nevelési igényű, valamint súlyos beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók plusz három évet kapnak a tanfolyam elvégzésére.

Mit jelent a FEOR-szám?
A Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR) alapján minden foglakozáshoz négyjegyű kód rendelhető, ez szolgál a foglalkozások hivatalos azonosítására – például a munkaszerződéseknél és a statisztikáknál. Az OKJ-ban a FEOR-szám azt mutatja meg, melyik foglalkozást tölthetitek be az adott szakképesítéssel.
Mi a különbség a nappali, esti és levelező tagozat között?
A nappali tagozatra 22 éves korig lehet jelentkezni, az órákat hétfőtől péntekig tartják. Ha ezt a képzési formát választjátok, általában családi pótlékot, árvaellátást, egészségbiztosítást és diákigazolványt is kaptok. Esti tagozaton az órák időpontját az iskola határozza meg: általában heti két-három délutánon van tanítás, így a tanfolyam mellett lehetőségetek van munkát vállalni. Levelező tagozaton pedig szombatonként kell bejárni az órákra. Korhatár sem az esti, sem a levelező tagozaton nincs, de mindkét esetben csak 20 éves korig vagytok jogosultak diákigazolványra és családi pótlékra.
Hogyan kell jelentkezni középfokú OKJ-s képzésre?
A legtöbb szakképző intézmény honlapján már elektronikus formában is beadhatjátok a jelentkezést. Ha mégis a hagyományos eljárást választjátok, a kiválasztott intézményben kell jelentkezési lapot kérnetek, majd kitöltenetek, és postán vagy személyesen leadnotok a megadott határidőn belül. Mennyit kereshetsz diploma nélkül? Az aktuális hiányszakmákról itt olvashatsz bővebben.eduline.hu