2024.10.02 | Szerda
Petra napja

Az új szakképzési rendszer csak tovább rontja a pályakezdők helyzetét
2012.01.30
Oktatás
175
Az új szakképzési rendszer csak tovább rontja a pályakezdők helyzetét
Lapértesülések szerint a legtöbb oktatási közgazdász elítéli az új szakképzési rendszert, amely elképesztő károkat fog okozni a jövőben és munkanélküliségbe sodor rengeteg fiatalt, akik úgy kerülnek ki az oktatási intézményekből, hogy hiányos ismereteik mellett nem bírnak majd olyan képességekkel, mint az átképezhetőség és az új technológiákhoz való alkalmazkodás.

A kormány által bevezetni szándékozott duális rendszert első ízben a Kecskeméti Főiskolán alkalmazzák majd a Mercedes-Benz gyárral kötött megállapodás keretein belül. A felsőoktatási képzésen 150 diák vesz részt, akik egy hetet műhelymunkán, egy hetet pedig elméleti keretek között, az iskolapadban töltenek el. A duális szisztéma célja, hogy a tanultakat azonnal gyakorlattal párosítsák, ami a felsőoktatás esetében még működhet is, a kormány azonban a szakmunkásképzésbe is szeretné bevezetni ezt a rendszert.
A Németországban még a középiskolákban is működő tervezet azonban a közgazdászok véleménye szerint itthon nem állná meg a helyét, a magyar tanulók ugyanis hiányos ismeretekkel érkeznek meg a szakmunkásképzésbe, külföldi társaikhoz képest kevesebb közismereti tárgyat és nyelvet tanulnak, így nincs megalapozva a gyakorlatorientált képzésük.
Éppen ezért első ízben az általános iskolai képzést kellene átszabni Magyarországon, megalapozni vele a duális rendszert, amit csak ezután lehetne alkalmazni a szakmunkásképzésen is. A legtöbb felmérés szerint hazánkban az oktatási intézmények nem csökkentik, hanem inkább növelik az otthonról hozott hátrányokat, a szakmunkásképzésbe pedig a gyakorlat szerint a rossz anyagi helyzetben lévő családok gyermeki kerülnek, ez pedig a közgazdászok szerint egyet jelent a hiányos alapismeretekkel. Így dacára az új szisztémának a diákok alkalmatlanok lesznek arra, hogy a duális rendszerben olyan tapasztalatra és tudásra tegyenek szert, ami elegendő lenne a munkaadó számára. Hir.ma