2024.10.11 | Péntek
Brigitta napja

A kórházszövetség a mozgóbérek és a műszaki, gazdasági dolgozók bérének rendezését szorgalmazza
2014.04.02
Munkahely
154
.
A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) kiáll az egészségügy területén elkezdett béremelés és az ösztöndíj-programok folytatása mellett, de fontosnak tartja a mozgóbérek, valamint a gazdasági és műszaki területen dolgozók bérének mielőbbi rendezését - olvasható a szövetség állásfoglalásában, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez.

Az MKSZ 26., siófoki kongresszusának nyitónapján kiadott dokumentumban a szövetség tíz pontban foglalta össze üzenetét a kórházak, az egészségügyben dolgozók és a döntéshozók felé.
A szövetség egyebek között szükségesnek látja az egészségügyi életpályamodell kidolgozását, az egészségügyi dolgozókat érő atrocitások visszaszorítását, valamint úgy véli, hogy a kórházak méltányos finanszírozásához elengedhetetlen a díjtételek emelése, az átfogó súlyszámrevízió és a feladatarányos finanszírozási keretek kialakítása.
Mint írják, az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése további források bevonásával képzelhető el, átfogó energiaracionalizálási programmal, a központi régió intézményeinek felzárkóztatásával és az amortizáció rendszerszerű pótlásával. Meggyőződésük továbbá, hogy a kórházak többletbevételhez juthatnak piaci alapon is, ezért fontosnak tartják a térítés ellenében végzett egészségügyi szolgáltatások bevezetésének lehetőségét az állami fenntartású intézményekben, a fizetős betegek ellátásának elkülönítésével a hazai biztosított betegekétől.
A Magyar Kórházszövetség szorgalmazza a szerkezetátalakítás, a kapacitásszabályzás és betegút-menedzsment térségi ellátásra épülő rendszerének továbbfejlesztését a megkezdett irányban a lakosság közeli járóbeteg-, rehabilitációs és krónikus ellátások erősítésével.
Kifejtették, a szövetség elkötelezett a betegközpontú ellátás mellett, ezért támogatja a minőségügyi akkreditációs rendszer bevezetését, a betegbiztonság javítására irányuló programok működtetését, a betegek várakozási idejének csökkentését a meglévő erőforrások mellett is az ellátási folyamatok jobb szervezésével, valamint támogatja és segíti a megkezdett népegészségügyi intézkedések megvalósulását.
A kórházszövetség megkerülhetetlennek tartja az egészségügyi ellátókat összekötő biztonságos informatikai rendszer működtetését, amelynek eredményeként tiszta, átlátható betegutak jöhetnek létre, csökkentve az adminisztrációs terheket - olvasható a dokumentumban.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.