2024.10.11 | Péntek
Brigitta napja

Zala megyében 30 százalékkal csökkent az álláskeresők száma
2014.04.01
Munkahely
158
.
Zala megyében február végén mintegy 30 százalékkal kevesebb álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, mint egy évvel korábban - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

Az év második hónapjában 13 873 álláskeresőt tartottak nyilván, 6,1 ezer fővel kevesebbet, mint tavaly februárban.
A munkaügyi központ adatai szerint az idén Zala megye valamennyi térségében kevesebb az álláskereső; Zalaszentgrót, Lenti és Letenye körzetében az elmúlt évhez képest közel 40 százalékkal csökkent a számuk, de Nagykanizsa és Zalaegerszeg vonzáskörzetében is 30 százalékos mérséklődés tapasztalható.
Február végén - 2014. januárjával megegyezően - 10,6 százalék volt a nyilvántartatott álláskeresők aránya a megyében. A munkanélküliségi ráta Keszthely, Lenti és Zalaegerszeg térségében a megyei átlag alatti, míg Letenye (14,5 százalék) és Zalaszentgrót (13,4 százalék) körzetében a legmagasabb a mutató. A nyilvántartott álláskeresők 11 százaléka, 1,5 ezer fiatal volt pályakezdő.
A tél utolsó hónapjában 1,4 ezer új álláshelyet jelentettek be a munkaadók, amelyből 1,2 ezer volt nem támogatott munkahely. A kedvező időjárás miatt a szezonális hatások ezúttal erőteljesebben jelentkeztek, mint az elmúlt évek azonos időszakában. A foglalkoztatók viszonylag jelentős számban kerestek segéd- vagy alkalmi munkásokat, bolti eladókat, felszolgálókat, szakácsokat, valamint bútorasztalosokat.
Februárban csaknem 1,6 ezer álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, közülük 200 ember addig még nem szerepelt a nyilvántartásban. 1,4 ezren váltak ismételten álláskeresővé, 57 százalékuk egy éven belül lett újra munkanélküli, 20 százalékuknál pedig 4 évnél is hosszabb idő telt el a nyilvántartásból való kikerülésük óta.
A regisztrációból kikerülő 1,6 ezer álláskereső közül februárban közel ezer ember állt munkába.
Az év első két hónapjában összesen 2,6 ezer ember tudott elhelyezkedni a megyében, közülük 1,5 ezren támogatott munkakörben.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.