2024.10.11 | Péntek
Brigitta napja

Több mint 300 milliárdos a fejlesztés az egészségügyi intézményekben
2014.04.01
Munkahely
154
.
Háromszázmilliárd forintot meghaladó értékű fejlesztés történik az egészségügyi intézményekben, és csaknem 400 uniós fejlesztési program zajlik vagy már be is fejeződött az ország különböző pontjain - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Kaposváron.

A házelnök a Kaposi Mór Oktató Kórházban beszélt erről, ahol újabb fejezetéhez ért az uniós támogatású komplex tömbfejlesztési program, és átadták a 2,5 milliárdos kormányzati többletforrás biztosításával együtt mintegy 15 milliárdos Pólus projekt II/A ütemében elkészült, 2,7 milliárd forint értékű beruházást.
Kövér László köszöntőjében kiemelte: 400 ezer ember számára válik hozzáférhetővé egy modern, 21. századi szemléletű és felszereltségű, a betegeknek és a személyzetnek egyaránt kényelmes és korszerű kórház - tette hozzá.
A vasárnapi országgyűlési választásról szólva a házelnök azt mondta: 2010-ben új korszakot kezdtek meg, és rövidesen mindaz, amit tettek, mérlegre kerül. "A kérdés az, hogy tudjuk-e folytatni ez az új korszakot, az építkezés, a megerősödés korszakát a város, az ország, a nemzet életében" - mondta az Országgyűlés elnöke, hangsúlyozva: "együtt kell döntenünk, együtt kell választanunk, nem hibázhatjuk el".
Moizs Mariann, a kórház főigazgatója az avatóünnepségen úgy vélekedett: "ma Kaposvár, a kórház, a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centruma a magyar egészségügy egyik oázisa".
Nyolc évet áldoztak arra, hogy ez a fejlesztés megvalósuljon - mondta, megjegyezve: tudják, mi a feladatuk, és amit tesznek, nem magukért, hanem a közösségért teszik. Rámutatott: színvonalas ellátás nincs jó infrastruktúra nélkül. Ez az infrastruktúra most megvalósult, és megvan hozzá a megfelelő szakmai tudás is - jegyezte meg.
Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP), a somogyi megyegyűlés elnöke, Kaposvár és környéke országgyűlési képviselője beszédében emlékeztetett arra, hogy a kórház menedzsmentje - élén Repa Imre korábbi és a jelenlegi főigazgatóval - a tervezést hosszú évekkel ezelőtt megkezdte, de "a 2010 előtti elhibázott fejlesztéspolitika" miatt nem volt lehetőség fejlesztésre. Hozzátéve: "2010-től megindultak a pénzek, elkezdett jönni a segítség".
A kormány támogatása nélkül nem tudták volna megvalósítani a megye egyik legnagyobb, kétezer embernek munkát adó foglalkoztatójának a fejlesztését - mondta Gelencsér Attila. Ennek köszönhetően "elmondhatjuk, hogy a somogyiak is európai, nyugat-európai polgárok, és európai ellátást tudnak kapni a jövőben" - jelentette ki.
Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt mondta: "történelmi tett volt ez a vállalkozás", mint ahogy a napokban a Kaposvári Egyetemen átadott világszínvonalú diagnosztikai központ is.
Felidézte, hogy a 2010-ben elfogadott várospolitikai programban "a kaposváriak hitet tettek a közösen vállalt értékeink mellett is, ezek közül a legfontosabbnak az egészséget jelölték meg".
Az ünnepi eseményen a kórház főigazgatója kitüntetéseket adott át a tervezésében és a kivitelezésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereknek, majd az újonnan átadott épületet Balás Béla, a Kaposvári Egyházmegye püspöke áldotta meg.
A most átadott, több mint tízezer négyzetméternyi két épületszárnyban kap helyet egyebek között a neurológiai, a patológiai és az infektológiai osztály, a pszichiátriai gondozónak, illetve az élelmezési üzem.
A még hátralévő II/B ütemben csaknem hatezer négyzetméteren 2015 júniusáig megépül az utolsó két épületszárny, bruttó 2,2 milliárd forintból. Ott kap majd helyet a pszichiátriai központ, a mozgásszervi rehabilitáció, valamint a járóbeteg-ellátás.
A beruházás első ütemében megvalósult, 8,2 milliárdos fejlesztés egy csaknem 24 ezer négyzetméternyi területet érintett.
2011 őszén adták át a diagnosztikai épületet, ahol gyógyszertár, a központi laboratórium, a nukleáris medicina osztály, a 20 ágyas nephrológiai osztály, valamint a vérellátó kaposvári szolgálata kapott helyet, majd 2012 tavaszán az északi tömbépület négy szárnyát is birtokba vehették. Az épületben központosított gazdasági, logisztikai egységek, járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátó és diagnosztikai egységek működnek.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.