2024.10.02 | Szerda
Petra napja

Merre induljunk? Új szakma vagy diploma?
2012.02.17
Oktatás
178
Merre induljunk? Új szakma vagy diploma?
Mit tehet egy pályakezdő vagy egy pályát módosítani kényszerülő szakember?

Sokan kérdeznek mostanában, hogy a munkaerőpiac ismeretében mit javaslok, merre érdemes elindulni?Diplomások
A legnépszerűbb szakok a turizmus, európai tanulmányok, kommunikáció, menedzsment; évente több ezer hallgató végez ezeken a divatszakokon és utána megküzdenek az elhelyezkedés nehézségeivel. Előbb-utóbb jelentős százalékuk elhelyezkedik, de az már nem biztos, hogy a végzettségének és az érdeklődésének megfelelő területen. Sokszor olyan munkát végeznek, melyet egy talpraesett érettségizett fiatal is gond nélkül elláthat. Ilyenkor persze jön a rossz érzés, hogy „ezért tanultam ennyit?”
Egyre több munkáltatónál szinte már alapkövetelmény egy diploma, van, akin erős a család nyomása, hogy ebbe az irányba folytassa tovább az életét, különösen orvosok, jogászok, mérnökök esetében figyelhető meg ez a jelenség.
A felvételizők általában szakot és kevésbé intézményt választanak, bár fontos szempont a végső döntésnél a tandíj, az intézmény hírneve, az otthontól való távolsága.
A választásnál a továbbtanulók számára fontos az érdeklődési kör, és mindenkinek az javasolható, hogy olyan irányba induljon el, ami valóban érdekli, különben könnyen kínszenvedéssé alakulhat az a 3-5 év. Persze pusztán az érdeklődés kevés, gyakorlati szempontokat is érdemes lenne figyelembe venni a döntés hozatal előtt, azaz átgondolni, hogy a tanulással töltött évek után milyen reális esélye lesz egy jó helyet megszerezni egy perspektivikus lehetőséget megragadni?
Kevesen választják a műszaki területet és az egzakt tudományokat, a fizikát, a természettudományos területet. Nem véletlenül kerültek megemelésre az itteni keretszámok. Több és jobban képzett műszaki diplomásra van szükség. Igény lenne még termelésirányítókra, munkafolyamatok szervezőire gyártási területen. Keresettek a mérnökök (gépészek és villamos), felfelé ívelő kereslet mutatkozik a vegyész- és az energetikai mérnökök irányában is. Az informatikusokra már évek óta állandósult a magas kereslet, a legjobbak már az egyetemi évek alatt „elkelnek” – és már ösztöndíjat kapnak leendő cégüktől.
A pénzügyi és biztosítási terület évek óta stabilan áll a legnépszerűbb szakok között. Egy jóhírű intézményben szerzett pénzügyi diploma angol nyelvtudással kiegészítve jó esélyt ad az elhelyezkedésre.Kérdés, hogy merre érdemes elindulni… diploma vagy szakma megszerzése?
Ha a diploma nem igazán piacképes, azaz a kínálat jóval meghaladja a valós keresletet, mint a marketing, HR, menedzsment, jogász, szociológus, politológus szakokon, akkor érdemes elgondolkodni, hogy valóban megéri-e az a 3-5 év, amit iskolapadban fog tölteni?
Ami szintén ellenjavallott: megvan a 3 éves alapdiploma és nem talál állást, ezért úgy dönt, hogy inkább visszaül még 2 évig az iskolapadba, mert egy mesterfokozattal, majd hátha könnyebben talál….. nem fog. Sajnos, ugyanis szakmai tapasztalata még akkor sem lesz, viszont már a túlképzett és majdhogynem túlkoros pályakezdő kategóriába tartozik majd.
Itthon is jelentős hiány mutatkozik asztalosokból, kőművesekből, CNC esztergályosokból, szerkezet-lakatosokból. Érdemes utánajárni a hiányszakmákra vonatkozó ösztöndíj lehetőségeknek is.
Ha valakinek külföldi munkavállalás is megfordul a fejében, akkor érdemes a szakács, betegápoló, ipari szakmunkás (asztalos, ács, hegesztő, szobafestő) szakképesítések megszerzésén is elgondolkodni. Persze legalább erős alapfokú német vagy angoltudással vannak jobb esélyei az elhelyezkedésnél.
A diploma és szakma választása között adódik egy harmadik lehetőség: az OKJ-s képzés. 1-2 éves szaktanfolyamokon elsajátíthatók egy szakma alapjai, amelyek, ha tetszenek, akkor esetleg munka mellett diplomát is lehet belőle szerezni.
A jövőbe látó
Jó lenne látni, hogy milyen irányba indul a munkaerőpiac, ha egyszer végre legyűrjük a válságot? Mely területek indulnak gyors fejlődésnek? Hová koncentráljuk az erőinket?
Jó és megbízható szakmunkásokra mindig szükség lesz. Véleményem szerint nőni fog a kereslet a különböző mozgásfejlesztéssel, regenerálással, rekreációval, stresszkezeléssel foglalkozó szakmák és ezek művelői iránt. Az informatika jelentősége sem fog csökkenni, sőt….. jó felkészültségű informatikusokra biztosan szükség lesz.
Az állami cégekben, közszolgálati területen is szükség lesz új, friss szakmai tudással rendelkező szakemberekre.
Érdemes arra készülni, hogy valószínűleg az egyre gyorsabban változó körülményekhez alkalmazkodni tudó, több szakmai területről hozott tapasztalatokkal bíró emberekre lesz szükség a jövő munkaerőpiacán.


Profession.hu