2024.10.02 | Szerda
Petra napja

Felvételi - nőhet az államilag finanszírozott helyek száma?
2012.02.21
Oktatás
181
Felvételi - nőhet az államilag finanszírozott helyek száma?
A Hallgatói Hálózat szerint a legnagyobb probléma a keretszámokkal van, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár azonban azt mondta: ezres nagyságrendben korrigálhatják az államilag finanszírozott helyek számát.

Alapvetően a keretszámokkal van problémájuk, de örülnének, ha a teljes felsőoktatási törvényt visszavonná a kormány – mondta a Duna TV Közbeszéd című műsorában Walter Richard, a Hallgatói Hálózat képviselője.
Kis Norbert felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár erre reagálva kifejtette: a kormány jól mérte fel a munkaerő-piaci igényeket és a gazdasági realitásokat, így nincs szükség arra, hogy visszavonják a törvényt. Azt azonban elismerte, hogy a jelentkezések után szükség lehet korrekciókra. Az államilag finanszírozott helyek nem tűnnek el, akár ezres nagyságrendű átcsoportosítások is lehetnek a keretszámok között – tette hozzá Kis Norbert.A Hallgatói Hálózat képviselője elmondta: az általuk szervezett fórumon kiderült, hogy a jelenlegi koncepció elfogadhatatlan, a kormányt pedig arra kérik: egy évvel később hajtsák végre a módosításokat. Az átcsoportosításokkal kapcsolatban a képviselő úgy fogalmazott: az csak később derülhet ki, hogy ez a megoldás elegendő lesz-e.
Az államtitkár szerint jelentős átalakulások indultak meg a felsőoktatásban, ezért érthető, ha a folyamat próbára teszi a szereplők alkalmazkodó képességét. Fontos, hogy odafigyeljünk a véleményekre, de szükség van egyfajta rendre az érdekegyeztetésben – utalt Kis Norbert arra, hogy a hallgatói önkormányzatokkal eddig is egyeztettek.A finanszírozással kapcsolatban a Hallgatói Hálózat egyik problémája, hogy a hallgatóktól befolyt összegek nem maradnak az egyetemeknél, hanem a központi költségvetésbe áramlanak, így az intézmények nem tudják ezeket a pénzeket minőségjavításra költeni. Nem zárkózunk el a tandíjtól, de a beszedett összegek maradjanak az egyetemeknél – mondta Walter Richard.
A felsőoktatásért felelős államtitkár megjegyezte: a módosítások nyomán nyolc hallgatóból öt száz százalékos finanszírozással mehet a felsőoktatásba. Nagyon nehéz olyan európai országot találni, ahol az állam ekkora arányban segít a felsőoktatásban – jelentette ki, hozzátéve: a diákhitel 2 is segítséget nyújt azoknak, akik tovább szeretnének tanulni.hirado.hu