2024.10.11 | Péntek
Brigitta napja

Több cég szűnik meg és jön létre az építőiparban
2014.03.27
Munkahely
150
.
Februárban 608 cég szűnt meg Magyarországon az építőiparban, így az éves szám elérheti a 6 ezret, de szaporodnak a cégalapítások is - közölte az Opten céginformációs szolgáltató csütörtökön az MTI-vel.

Immár negyedik hónapja újra emelkedik a frissen indított felszámolások száma az ágazatban. A múlt év második felében havonta átlagosan 204 felszámolást tettek közzé a cégbíróságok, idén az első két hónapban viszont már átlagosan 290-et. A jelenség mögött az áll, hogy a passzív vállalkozások - az építőipar lassú beindulása ellenére - sem tudnak visszakerülni a vérkeringésbe, a tömeges kényszertörlési eljárások pedig nagy arányban fordulnak át felszámolási eljárásba.
Februárban 395 kényszertörlést tettek közzé a cégbíróságok, szemben az egy évvel korábbi mindössze 29 darabbal. A magas kényszertörlési és felszámolási számok mellett elenyésző a végelszámolások mennyisége, ami azt jelzi, hogy továbbra is rendkívül sok a behajthatatlan követelés, és alacsony az üzleti etika fejlettségi szintje az ágazatban - áll a közleményben.

Februárban 361 új céget alapítottak az ágazatban. Ez lényegében megegyezik a januári értékkel, de némileg magasabb a tavalyi második félév jellemző havi értékeinél. A frissen alapított cégek közel 80 százaléka köthető - cím- vagy magánszemély-kapcsolaton keresztül - korábbi cégekhez.
A magas megszűnési arányok figyelembevételével ez azt jelzi, hogy a vállalkozók egy része nem vállalja a korábbi cégeiben hátrahagyott kötelezettségeit, inkább "tiszta lappal" próbál a piacon érvényesülni. Így a szigorodó jogszabályok sem tudtak igazi áttörést elérni a hazai építőiparra jellemző irreálisan magas cégfluktuációban - zárul az Opten közleménye.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.