2024.10.02 | Szerda
Petra napja

Ingyen képzést akar?
2012.02.22
Oktatás
213
Ingyen képzést akar?
Egy cég humánerőforrásának karbantartása hosszú távon éppoly fontos eszköze a versenyképességnek, mint például a költségek csökkentése. A válságban azonban a többség erre kevesebbet áldoz. A TÁMOP pályázatok segítéségvel akár ingyen is lehetőség nyílhat a munkavállalók képzésére.  A Brüsszel Center szakértője elmondja, hogyan.

Az elmúlt években zajlott-zajló gazdasági válság megtizedelte a magyar vállalkozásokat, a túlélőket pedig meggyötörte. Minden krízisben, hogy automatizálódik a túlélési reflex, amely minden mozgósítható erőforrást az alapvető működési mechanizmusok kiszolgálására fordít, amelyek rövid-távon képesek biztosítani a vállalkozás túlélését, minden más területre irányított pozitív impulzust a minimumra csökkent, vagy lezár. Ezáltal támogatás és gondoskodás nélkül maradnak olyan - egyébként létfontosságú és a vállalkozások sikerességét közép-, és hosszútávon elősegítő - területek, mint például a humánerőforrás-fejlesztés, vagy a vállalati klíma ápolása. (Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára szerint egyenesen humánerőforrás-fejlesztést kellene kérnie Magyarországtól az IMF-nek megszorítások helyett.)
Szerencsére a krízishelyzet átmeneti enyhülésével - vagy az új helyzethez való lassú hozzászokással - felismerte a kormányzat, hogy a cégek frontvonalai mögött működő értékes tömeget, és az általuk képviselt tudást karban kell tartani, frissíteni kell a magyar gazdaság érdekében. Közhelynek számított, hogy az országban, ezen belül a gazdasági üzleti szférában is óriási humántőke és értékes tudás halmozódott fel. Ez így is volt, azonban ma már más a helyzet.
Folyamatos karbantartás és törődés nélkül semmi sem őrzi meg állagát, minőségét napjainkban, ennek megfelelően a hazai cégek humánerőforrás-állománya is siralmas képet kezd mutatni, nem beszélve az alacsony képzettségű munkavállalók egyre hátrányosabb helyzetéről. A probléma súlya miatt szükségszerű volt a változás, és örömteli fejlemény, hogy óriási keretösszegű támogatás (20 mrd Ft a konvergencia régiókban, 1 mrd Ft a Közép-Magyarországi Régióban) áll rendelkezésre a hazai mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatoknak alkalmazottaik, tulajdonosaik és vezető tisztségviselőik képzésére, 100 százalékos támogatási intenzitás mellet. (A hazai pályázati rendszer felépítéséről itt olvashat.)
Ez a támogatás a nagy vonalakban már ismert TÁMOP programcsoport, azaz a TÁMOP-2.1.3A, B és C-12 pályázatok, melyeket az ország egész területén igénybe lehet venni minden vállalkozási méretű cégnek, akár induló társaságoknak is. Az „A' jelű kiírásban a mikro- és kisvállalkozások, a „B' jelűben a középvállalkozások, a „C' jelűben pedig a nagyvállalatok részesülhetnek támogatásban a tervek szerint, melyek március elejére realizálódnak is.
Pályázhatnak a vállalkozások általános képzésekre, idegen nyelvi oktatásokra, informatikai képzésekre, valamint minden olyan vállalkozás működésével kapcsolatos képzésre, amelyek a pályázók fejlesztését, vagy a munkavállalók magasabb szintű munkavégzését eredményezi.  A cégek igénybe vehetnek külső képzéseket, ebben az esetben a képzőnek FAT akkreditációval kell rendelkeznie és a megvalósítani kívánt képzési programok minimum 50-70 százalékának kell akkreditálva lennie, vagy belső képzéseket is választhatnak (a pályázó maga képez), ahol nincsenek ilyen megkötések, elegendő a kidolgozott képzési program megléte.
A támogatási összeg egy jól felépített és értékes képzési program esetén abszolút reális és vállalható

Kiesés nélkül

A kiírás-csoport másik hatalmas előnye az elszámolható költségekben rejlik, ugyanis a képzések teljes költsége (tankönyvekkel, segédanyagokkal) és a résztvevők esetleges szállás- és étkezési költségei mellett elszámolhatóvá válik a résztvevő munkavállalók képzési időre vetített munkabére és azok járulékai, vagyis a vállalkozások gyakorlatilag 100 százalékos támogatás mellett, akár teljesen ingyen fejleszthetnek kiesések nélkül.
Az egy munkavállalóra vetített támogatási összeg a képzési programra vetítve nem lépheti át a 450.000 Ft/fő értéket, és a 3.000 forint súlyozott átlag óradíjat, amelyek egy jól felépített és értékes képzési program esetén abszolút reális és vállalható értékek. A képzések estén 100 százalékos támogatás igényelhet és kaphat az a vállalkozás, aki még nem merítette ki a de minimis (csekély összegű) támogatási keretét, amely az idei és az elmúlt két pénzügyi évben összesen maximum 200.000 eurónak megfelelő forintösszeg (közúti szállítási ágazatban 100.000 euró a három éves plafon). Az a vállalkozás, aki már vett igénybe a fenti mértékben de minimis támogatást, megvalósítandó képzéseikre általános képzések esetében 80 százalék, speciális képzések (szakképzés) esetében 55 százalékos támogatást vehetnek maximálisan igénybe. A pályázók képzési projektjeiket minimum 5, maximum 20 hónapra tervezhetik.
Azt gondolom, ez a lehetőség egy önmaga tevékenységét fontosnak tartó, munkájára, és az azt végző munkatársaira büszke vállalkozás számára kihagyhatatlan, szinte kötelező. Emellett elősegítjük a hazai tudásállomány bővülését, az alacsony képzettségűek felzárkóztatását, amely többet tehet hozzá hazánk gazdasági eredményeinek, mutatóinak javításához, mint gondolnánk. Az állami támogatási formák igénybevételében, vagy konkrét elképzelésekhez a megfelelő finanszírozási lehetőség megtalálásában segítséget nyújthatnak a pályázati tanácsadó központok. Első lépésként ingyenes előminősítő lap segítségével.
Almási Attila
vezető pályázati szakértő
BRÜSSZEL CENTER