2024.10.12 | Szombat
Miksa napja

Munkaügyi hivatal: februárban is csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma
2014.03.14
Munkahely
146
.
Februárban tovább csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb adatok szerint: a februári zárónapon a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében 443 600 álláskereső szerepelt, így az előző év azonos hónapjához képest 34,4 százalékkal, 233 ezerrel csökkent az állás nélkül lévők száma.

Februárban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 10,1 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6,4 százalékos értéket mutatott. A legalacsonyabb értékeket Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest megyében, valamint Budapesten mérték.
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a 2013. november-2014. januári időszakban 392 500-at tett ki, amely 8,9 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakánál 2,3 százalékponttal volt alacsonyabb.
2014. februárban a nyilvántartásban 55 500 pályakezdő szerepelt, arányuk az összes álláskereső között 12,5 százalékot jelentett. A pályakezdők létszáma az előző év azonos hónapjához képest 28,3 százalékkal mérséklődött.
A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év februárjához képest is. A 126 700 tartós állás nélküli az összes álláskeresőhöz viszonyítva 28,6 százalékos aránnyal szerepelt 2014. februárban. Februárban a 25 éven aluli korosztályba 70 600 álláskereső tartozott, az 50 éven felüli állástalanok száma több mint 110 ezer volt. Az előbbiek 15,9 százalékot, az utóbbiak pedig 24,8 százalékot képviseltek az álláskeresők között.

A regisztrált álláskeresők 49,3 százaléka szakképzetlen volt. Februárban 20,2 százalékkal kevesebben, összesen 61 500-an kerültek álláskeresői nyilvántartásba, mint egy évvel korábban. 2014 februárjában a foglalkoztatók összesen 31 800 üres álláshelyet jelentettek be, amely
egy év alatt szignifikáns emelkedést mutatott. Az újonnan bejelentett állások csupán 47,9 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A nem támogatott álláshelyek száma jelentősen nőtt mind az előző év azonos időszakához, mind az előző hónaphoz képest. A legtöbb új – 3 ezer feletti – munkaerőigény a fővárosból és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett, e két területi egység esetében megjelený álláslehetőségek a teljes kínálat 27 százalékát tették ki.
Összesen 2014. februárban 96 000 munkahely állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 58 700 állás maradt üres, betöltetlen -íja az NMH.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.