2024.10.12 | Szombat
Miksa napja

Uniós munkavállalás - Miliband: lehetővé kell tenni az új EU-tagokra vonatkozó átmeneti korlátozások meghosszabbítását
2014.03.12
Munkahely
148
.
Lehetővé kell tenni az Európai Unió új tagállamaival szemben érvényesíthető átmeneti munkavállalási korlátozások időtartamának meghosszabbítását - mondta szerdán az ellenzéki brit Munkáspárt vezetője.

Ed Miliband a London Business School üzleti főiskolán elmondott beszédében szükségesnek nevezte a hét évben maximált átmeneti időszak rendszerének felülvizsgálatát. A brit baloldal legnagyobb parlamenti pártjának miniszterelnök-jelöltje szerint az egyes EU-tagállamoknak a jelenleginél "sokkal nagyobb rugalmasságot" kell biztosítani, és ennek részeként lehetővé kell tenni számukra, hogy szükség esetén "akár jelentősen" meghosszabbíthassák az átmeneti korlátozások időtartamát.
Miliband szerint mindemellett a brit szociális jóléti rendszer hozzáférhetőségét is felül kel vizsgálni. A brit lakosság elismeri, hogy Nagy-Britanniának haszna származik az EU-bevándorlók munkájából, azt azonban nem fogadja el, hogy az újonnan érkezőknek pontosan ugyanolyan hozzáférési jogaik legyenek a jóléti ellátórendszerhez, mint azoknak, akik egész életükben fizették a társadalombiztosítási hozzájárulást - mondta a Munkáspárt vezetője.

Az unión belüli munkaerő-áramlás szabályozásának szigorításában a kormányzó brit Konzervatív Párt és a Munkáspárt gyakorlatilag azonos álláspontot vall.
A konzervatívok vezette brit kormánykoalíció az utóbbi hónapokban - főleg a román és a bolgár állampolgárokkal szembeni átmeneti korlátozások lejárta nyomán, és az európai parlamenti választások közeledtével, gyakran a liberális koalíciós partner ellenkezésével dacolva - sorra jelentette be az EU-polgárok nagy-britanniai munkavállalási feltételeinek szigorítását, és az unión belüli szabad munkavállalás egész rendszerének korlátozását is követeli.
London e tervek és intézkedések miatt többször komoly konfliktusba keveredett Andor László foglalkoztatási és szociális ügyekért felelős EU-biztossal is, akinek ismételt bíráló nyilatkozatait rendre éles ellenkritikákkal fogadták brit konzervatív politikusok.
Szerdai beszédében Miliband ugyanakkor gyakorlatilag kizárta annak lehetőségét, hogy a Munkáspárt kormányra kerülése esetén Nagy-Britanniában népszavazást rendezzenek a brit EU-tagság sorsáról. A Labour vezetője szerint a referendumra az uniós szerződések olyan módosítása esetén lenne szükség, amelyek nyomán szuverenitási jogkörök kerülnének át Londonból Brüsszelbe. Miliband azonban valószínűtlennek nevezte, hogy a következő parlamenti időszakban ilyen szerződési változások történnének.

A Konzervatív Párt - ha kormányon marad a jövőre esedékes választásokon - 2017-ig népszavazást kíván tartani Nagy-Britannia EU-tagságáról, de addig újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátozásának igénye, akár számszerű korlátok formájában is.

MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.