2024.10.12 | Szombat
Miksa napja

Intenzíven csökkent az álláskeresők száma Nógrád megyében
2014.02.12
Munkahely
140
.
December végén 11 440 nyilvántartott álláskereső volt Nógrád megyében, számuk egy év alatt 8641-gyel, 43 százalékkal csökkent, szemben a 27,2 százalékos országos átlaggal.

Elsősorban a téli közfoglalkoztatásnak köszönhető a létszámcsökkenés, ami az álláskeresők összetételére is hatással volt - közölte a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója szerdán az MTI-vel.
Tamási Ildikó a jellemző tendenciák között sorolta, hogy lassan, de évről évre nő az 50 felüliek aránya, az álláskeresők nagy része alacsony iskolai végzettsége miatt csak a másodlagos munkaerőpiacon kap munkát, s továbbra is korlátozottak a pályakezdők esélyei.


Hozzátette azt is, hogy az álláskeresők egyre növekvő hányadának hosszú távon az önkormányzati ellátások biztosítják a napi megélhetést, a tartós munkanélküliségből pedig az ügyfelek nagy része legfeljebb átmenetileg tud kitörni. Nagyon fontos szerepet kapnak a célzott programok, mint a hamarosan induló Ifjúság Garancia Program, mely a pályakezdők helyzetén fog segíteni már ebben az évben induló támogatásként - tette hozzá.
2013-ban 21 316 álláshelyet kínáltak Nógrádban, ez csaknem kétszerese volt az egy évvel korábbinak. Ezen belül 2048 volt a nem támogatott, 19 268 a támogatott állások száma. Utóbbiak 86,7 százaléka a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódott.


Az igazgató elmondta: tavaly közel 8 ezer embert vontak be a támogatott képzésekbe.
Kitért rá: a megyei munkaügyi központ maximálisan kihasználta a "Decentralizált programok a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért" című program adta lehetőségeket, a leghátrányosabb helyzetű álláskeresők közül 1700-an kerültek be a programba. Képzésben vettek részt, illetve támogatott foglalkoztatás keretében próbálták elhelyezni az érintetteket.
Tamási Ildikó tájékoztatása szerint a múlt évben is kiemelt szerepet kapott a munkahelyteremtés és -megőrzés. A mikro-, kis- és középvállalkozók 511,8 millió forintos támogatással tartottak meg 317 munkahelyet, és hoztak, illetve hoznak létre 193 újat.


Több mint 80 millió forint értékben 51 nyertes pályázó kapott támogatást a vállalkozóvá váláshoz. A három-hat hónapos munkahelymegőrző támogatásokkal 21, átmenetileg likviditási problémával küzdő munkáltatónál 169 ember munkahelyének megőrzését segítette elő a munkaügyi központ, erre 55,4 millió forintot használtak fel - mondta.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.