2024.10.05 | Szombat
Aurél napja

Nyugdíjas minimumot készített a Nyugdíjasok Együttműködési Fóruma
2014.01.30
Nyugdíj
748
Tíz pontból álló társadalompolitikai nyilatkozatot, úgynevezett nyugdíjas minimumot készített a Nyugdíjasok Együttműködési Fóruma - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a nyilatkozat a körülmények javítása érdekében megvalósítandó feladatokat rögzíti, s az összeállításkor figyelembe vették egyebek mellett az idős emberek gazdasági, politikai, egészségügyi helyzetét, a mai társadalomban betöltött szerepét.


A nyugdíjas minimum szerint a nyugdíjasok jogait, nyugellátását, az időskorú nemzedék biztonságát, méltóságát, a megszerzett jogai megőrzését az alaptörvény garantálja. A dokumentum szerint következetesen érvényt kell szerezni az idősügyi nemzeti stratégia megvalósításának, s fenntartható, több pilléres nyugdíjrendszert kell létrehozni, ami ösztönzi az öngondoskodást.
Az öt nagy taglétszámú szervezet társulásából álló szervezet fontosnak tartja a minimál-nyugdíj megállapítását, s nyugdíjkorrekciós program indítását tartja szükségesnek. Emellett a magyar gazdaság teljesítményétől függően nyugdíjprémiumot vezetnének be.


A Nyugdíjasok Együttműködési Fóruma azt is jelezte: fenn kell tartani a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét, valamint csökkenteni kell az egészségügyi ellátásban tapasztalat területi egyenlőtlenségeket, ki kell alakítani a gyógyszerár támogatás feltételeit.
A szervezet álláspontja szerint újra biztosítani kell a 65 év felettiek teljesen ingyenes közlekedését, az időseket képviselő, legalább 100 ezer fős tagsággal rendelkező szervezeteknek pedig rendszeres és érdemi konzultációt kell biztosítani a mindenkori kormánnyal.



MTI