2024.10.12 | Szombat
Miksa napja

KSH: tovább nőtt a foglalkoztatottak száma a tavalyi negyedik negyedévben
2014.01.29
Munkahely
143
A foglalkoztatottak száma 4 millió 15 ezer volt a tavalyi negyedik negyedévben, 107 ezerrel több, mint egy évvel azelőtt - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A foglalkoztatottak száma az előző három hónapban, szeptember-novemberben lépte át a négymilliót, és 87 ezerrel nőtt egy év alatt.
A tavalyi év egészében a foglalkoztatottak éves átlagos száma 3 millió 938 ezer volt, 61 ezerrel több, mint 2012-ben. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2013 átlagában 58,4 százalék volt, ez 1,2 százalékponttal magasabb az előző évhez viszonyítva.


A negyedik negyedévi 4 millió 15 ezres létszám 2,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket. A növekedés egyrészt a közfoglalkoztatás 70 ezres bővüléséből adódott, de a nem támogatott munkahelyeken foglalkoztatottak száma is nőtt mind a belföldi, mind a külföldi telephelyeken, együttesen 37 ezerrel - közölte a KSH.
A legjobb munkavállalási korú, 25-54 éves és az 55-64 éves foglalkoztatottak száma is nőtt, előbbiek foglalkoztatási rátája 1,8 százalékponttal 76,8 százalékra, utóbbiaké 2,2 százalékponttal 39,4 százalékra javult.
A 2013. október-decemberi adatok szerint a 15-64 éves korosztályt 59,7 százalékos foglalkoztatási ráta jellemezte, 1,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A korosztályban foglalkoztatottak száma 3 millió 982 ezer volt, 108 ezerrel több, mint az előző év utolsó negyedében.


A 15-64 éves férfiak közül 2 millió 152 ezren voltak foglalkoztatottak, foglalkoztatási rátájuk 2,3 százalékponttal 65,7 százalékra nőtt. A 15-64 éves foglalkoztatott nők száma 1 millió 830 ezer fő volt, esetükben a foglalkoztatási ráta értéke 1,5 százalékponttal 53,9 százalékra emelkedett.
A 15-24 éves korosztályból 236 ezren voltak foglalkoztatottak, 21,0 százalékos foglalkoztatási rátájuk 0,9 százalékponttal meghaladta az előző év azonos időszakit.
Valamennyi régióban nőtt a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája. A tavalyi negyedik negyedévében a munkaerőpiaci szempontból legkedvezőtlenebb helyzetben lévő Észak-Magyarország foglalkoztatási rátája emelkedett a legjelentősebben, 4,2 százalékponttal 2012 azonos időszakához viszonyítva, de a térséget még így is alacsony szintű, 53,8 százalékos foglalkoztatás jellemezte - közölte a KSH.
A foglalkoztatási ráta Nyugat-Dunántúlon és Közép-Magyarországon volt a legmagasabb, 63,8, illetve 63,3 százalék.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.