2024.10.12 | Szombat
Miksa napja

VM: nőtt a mezőgazdaságból élők száma 2010 óta
2014.01.28
Munkahely
144
Nőtt a mezőgazdaságból élők száma 2010 óta - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel, reagálva Gőgös Zoltán szocialista politikus hétfői közleményére.

Gőgös Zoltán, az országgyűlés mezőgazdasági bizottsága alelnökének hétfői közleménye szerint 2013-ban 8442 gazdasági szervezet és 485 ezer egyéni gazdálkodó folytatott mezőgazdasági tevékenységet, a szervezetek száma 2, a gazdálkodóké pedig 15 százalékkal csökkent 2010 óta, és a KSH adatai szerint a mezőgazdaságba vont terület is csökkent.


A Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében hangsúlyozza, hogy a 2010 és 2013 között megszűnt egyéni gazdaságok 89 százaléka egy hektárnál kisebb területet használt. Ekkora terület nem képes eltartani egy családot. Nem szabad az egyéni gazdálkodók számát a mezőgazdaságból élők számának tekinteni, és annak változásából következtetéseket levonni a mezőgazdasági foglalkoztatásra - írja közleményében az agrártárca.
A tájékoztatás szerint a mezőgazdasági birtokszerkezet eltolódik a valamivel nagyobb méretű, kis- és közepes gazdaságok irányába, amelyek a gazdálkodó családok számára fő tevékenységként már megélhetést nyújtanak. Nem véletlen, hogy 2010 óta az elsősorban értékesítésre termelők száma 55 ezerrel emelkedett, és nőtt a szakképzettséggel rendelkezők száma is. Ez a folyamat illeszkedik a kormány agrár- és földbirtok politikájába - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium.


Az egyéni gazdaságok számának csökkenése semmiképpen nem takar kedvezőtlen folyamatokat a mezőgazdaságban, és nem jelenti azt, hogy kevesebb embernek jelentene megélhetést a mezőgazdaság - írja közleményében a szaktárca.
Közölték: a kormány programjával összhangban az egyéni gazdaságok által használt mezőgazdasági terület 15 ezer hektárral nőtt 2010 és 2013 között, amelyet tovább fog emelni a Földet a gazdáknak program. A tárca szerint a második Orbán-kabinet tette a legtöbbet azért, hogy minél többen a mezőgazdaságban dolgozhassanak. A vidéki emberek nagy részének egyetlen megélhetési lehetősége, ha földműveléssel vagy állattartással foglalkoznak, a kormány célja, hogy olyan családok is a mezőgazdaságból tudjanak megélni, akiknek esélyük sem volt erre a szocialista kormányzat idején - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.