2024.10.12 | Szombat
Miksa napja

Jelentősen csökkent az álláskeresők száma Zala megyében
2014.01.27
Munkahely
143
Jelentős mértékben, 15 százalékkal csökkent az álláskeresők száma tavaly Zala megyében. Az év utolsó hónapjában 13 866 álláskeresőt regisztráltak a kirendeltségeken, a novemberinél 800-zal, az egy évvel korábbinál pedig 2400-zal kevesebbet - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja hétfőn az MTI-vel.

Az álláskeresők száma a megye valamennyi térségében mérséklődött, a munkaügyi központ adatai szerint a 2012-es év azonos időszakához képest tavaly decemberben kevesebben kerestek munkát a kirendeltségeken. A térségek többségében több mint 10 százalékkal kevesebb álláskeresőt regisztráltak, mint egy esztendővel korábban, Zalaszentgrót és Letenye térségében pedig a csökkenés mértéke megközelítette a 30 százalékot.


A munkanélküliségi ráta 2013 decemberében 10,5 százalék volt a megyében, míg egy évvel korábban 12,5 százalék volt a mutató értéke. Az álláskeresők számának csökkenésével párhuzamosan mérséklődtek a területek közötti eltérések is; a legalacsonyabb, 9 százalék a munkanélküliek aránya Keszthely környékén, a legmagasabb, 12,2 százalék Letenye térségében. A 2012-es év utolsó hónapjában a két térség közötti különbség meghaladta a 4 százalékpontot.
A kedvező munkaerő-piaci folyamathoz nagymértékben hozzájárult, hogy a téli közfoglalkoztatási programok már november elején elkezdődtek a megyében, decemberben pedig a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó képzések beindulásával tovább bővült a programban résztvevők száma.


Decemberben közel 3 ezer - döntő többségben támogatott - új álláshelyet jelentettek be. (A munkahelyek közül csaknem 700 nem támogatott állás.) A legnagyobb számban segéd- és alkalmi munkásokat kerestek, és 20 főt meghaladó nagyságrendben ajánlottak munkát mechanikai gépösszeszerelők, bolti eladók, lakatosok, forgácsolók és pénzügyi tanácsadók számára is.


Az év utolsó hónapjában 1900-an kerültek nyilvántartásba, közülük 150-en korábban még nem szerepeltek a regisztrációban. Az 1800 ismételten álláskeresővé váló ember 60 százaléka egy éven belül vált újra munkanélkülivé, 17 százalékuknál azonban 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból kikerülésük óta.
A regisztrációból 2715 álláskereső került ki. Közülük 1400-an tudtak elhelyezkedni, 800-an támogatott foglalkoztatás keretében.
A tavalyi évben összesen 16,6 ezer álláskereső talált munkát Zala megyében, 7900-an támogatott munkakörben.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.