2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Hol szerezted a diplomát?
2012.09.10
Oktatás
186
Hol szerezted a diplomát?
Miskolc – A munkáltatók „beárazták ” az egyetemeket. Nem mindegy, hol végez a fiatal.

Még mindig könnyebb elhelyezkedni diplomával, mint anélkül, és a várható fizetés is jóval magasabb lehet, tanúsítja egy felmérés. Az azonban egyáltalán nem mindegy hogy a munkát kereső fiatal melyik felsőoktatási intézményben szerezte a diplomáját. A munkáltatók ugyanis, mielőtt döntenének, megnézik azt is, hol tanult a fiatal.A fővárosiak népszerűekA komolyabb cégek úgymond „beárazták” az egyetemeket. A legnépszerűbbek a fővárosi intézmények, közülük is a Műegyetem és a Corvinus Egyetem.
Hasonló a tapasztalata Szabó Renátának, a Pannon-Work állásközvetítő iroda miskolci kirendeltség-vezetőjének. Mint mondta, ők elsősorban diákmunka közvetítésével foglalkoznak, de azért otthon van a munkaerőpiac világában. Állítja, a munkáltatók valóban megnézik, melyik intézményben szerezte a diplomáját az álláskereső. Természetes elsősorban az esik latba, hogy milyen szakot és milyen eredménnyel végzett a fiatal. Azokról az felsőoktatási intézményekről nincs jó véleményük a munkáltatóknak, ahová alacsony pontszámmal lehet bejutni, mert úgy vélik, ha gyengébb képességű tanulókat is felvesznek, akkor valószínűleg gyenge az oktatás színvonala is. Így néhány vidéki főiskola nem népszerű a munkaadók körében. A Miskolci Egyetem azonban jó helyen áll, tette hozzá a szakember, így van esélyük azoknak, akik itt végeznek.Nem jobb a miskolcinál
A miskolci cégek pedig általában előnyben részesítik azokat, akik a város egyetemének a hallgatói voltak. Barkóczi István is például, aki a miskolci Fux Zrt. vezérigazgatója. Lapunknak elmondta: amikor fiatal mérnököt keresnek, először a szakmai tudását vizsgálják, a képességeit és azt is megkérdezik, mi volt a diplomamunkája. Ezek után természetesen megnézik azt is, hogy melyik egyetemről érkezett. Barkóczi István úgy fogalmazott: nagyon elfogult a Miskolci Egyetemmel szemben, hiszen ő is itt végzett, de ezenkívül jól ismeri a fővárosi műszaki oktatást is, ami szerinte nem jobb miskolcinál.



A hallgatók is áraznak



Nemcsak a munkáltatók, de a hallgatók is tudatosan választanak egyetemet. Gabriella, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, már harmadéves a Budapesti Gazdasági Főiskolán. Választhatta volna a Miskolci Egyetemet is, de végül az döntött a fővárosi intézmény mellett, hogy Budapesten jobbak az elhelyezkedési lehetőségek, és magasabbak a pontszámok. Gabriella biztos abban, hogy aki a fővárosban jár egyetemre, sokkal hamarabb talál munkát, mint aki valamelyik vidéki egyetemen szerzi meg a diplomáját. Igaz, így anyagilag nehezebb a családnak, de valószínűleg megéri a befektetés. Még szerencse, hogy Gabriella jól tanul, így az ösztöndíjak is segítenek.


szon.hu