2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Korlátlan hitelt ígérnek - adósságmilliomos fiatalok
2012.09.10
Oktatás
196
Korlátlan hitelt ígérnek - adósságmilliomos fiatalok
Mikor a hitel felvétele mellett dönt a diák, még nem tudhatja, lesz-e vajon munkája diplomával a tarsolyában. Nehéz helyzetbe kerül a frissen végzett hallgató, ha nem talál állást, fizetése nincs, de a részletet fizetni kell.

– Első éves főiskolás voltam, amikor 2003-ban felvettem a diákhitelt – árulta el Kocsis László. – A maximum összeget igényeltem, 800 ezer forintot. Szerencsére az iskola elvégzése után hamar sikerült munkát találnom, így szinte azonnal elkezdtem a törlesztést. Éveken keresztül a minimum összeget, havi ötezer forintot fizettem, és mivel eddig egyetlen egyszer sem kaptam év végén elszámoló levelet, gyakorlatilag nem is tudtam, mennyi még a tartozásom. Bő egy esztendővel ezelőtt érdeklődtem az ügyfélszolgálaton, hol is tartok. Megdöbbentem, amikor kiderült, a tőke egy fillérrel sem csökkent, eddig csak a kamatokat fizettem. Akkor döntöttem úgy, havonta inkább 20 ezer forintot utalok át, tudjam le minél hamarabb a tartozásomat. Ezzel a jelentősen megemelt részlettel végre apad a kölcsön összege. Kár, hogy egy pályakezdő igen nehezen tud 20 ezer forintot kigazdálkodni a lakásrészlete, a rezsije és egyéb költségei mellett – fűzte hozzá.– Az elsők között voltam, aki felvette a diákhitelt – mondta Kis Barbara, aki a Szolnoki Főiskolán végzett idegenforgalom-szálloda szakon. – Mind a négy évben igénybe vettem a hitelt, az akkor még legmagasabb részlettel, 21 ezer forinttal. A főiskola végére 881 ezer forintos törzstőkét kezdhettem el törleszteni 2005 júliusától. Abban az évben már 1 millió 78 ezer forint szerepelt a záróegyenlegemen. A következő évben a törzstőkéből ismét törlesztettem 43 ezer forintot. Ám a következő esztendőben a kiküldött értesítés szerint már 1 millió 143 ezer forint volt a tartozásom.

A főiskolai tanulmányai legelején, 2003-ban vett fel a diákhitelt a szolnoki Fodor Zsófi. Az első két évben havi 21 ezer forintot kért, majd a harmadik évben ezt az összeget felemelte havi 25 ezer forintra. Összesen tehát a három év alatt 670 ezer forint segítséget kapott diákhitel formájában. Ezt a hallgatói jogviszonya megszűnése után egyből elkezdte visszafizetni, természetesen az ehhez tartozó kamattal. Először havi 3075 forintot, majd a bruttó fizetése 1 százalékát. Mivel a diákhitel kamatát túl magasnak találta, így keresett egy másik hitelt, amely kedvezőbb feltételeket nyújtott. Ennek segítségével egy éven belül vissza tudta fizetni a diákhitelt, de utána el kellett  kezdenie egy másikat törleszteni.

A szabad felhasználású diákhitellel kapcsolatban fontos változás, hogy a hitelszerződésüket 2012. augusztus 15-ét követően kötött hallgatók havonta maximum 50 ezer forint összegű kölcsönt igényelhetnek. A korábban kötött kölcsönszerződések esetében ez a maximum csak a költségtérítéses képzésben tanulóknak érhető el, az államilag finanszírozott hallgatók továbbra is maximum havi 40 ezer forinthoz juthatnak hozzá. A köztes felvehető összegek változatlanok maradnak: havonta továbbra is 15, 21, 25, 30, 40 ezer forintot lehet igényelni.
Nincs határa a felvehető  hitelösszegnek

Az idei tanévtől az önköltséges vagy állami részösztöndíjas hallgatók a Diákhitel1 mellett a kötött felhasználású Diákhitel2-t is felvehetik, amelyet kizárólag a képzési díj kiegyenlítésére lehet felhasználni. A felvehető hitelösszegnek nincs felső határa. Legfeljebb azonban akkora összeget vehet fel a hallgató, amekkora az intézmény felé fennálló fizetési kötelezettsége. Az igényelt hitelt a Diákhitel Központ közvetlenül az egyetem vagy főiskola számára utalja, így biztosítva, hogy csak és kizárólag a képzés díjat egyenlíthessék ki belőle. A Diákhitel2 hitelfelvevők felé felszámított kamatlába 2012. október 15-étől évi 2 százalék. A piaci kamat 2 százalék feletti részét az állam kamattámogatás formájában állja a diákok helyett.szoljon.hu