2024.10.13 | Vasárnap
Kálmán, Ede napja

Ma kevesebben dolgoznak, mint a válság kirobbanása előtt
2013.12.15
Munkahely
139
Ma Magyarországon nagyságrendekkel kevesebben dolgoznak, mint a pénzügyi-, gazdasági világválság kirobbanását megelőzően - mondta Gúr Nándor, az MSZP alelnöke, az Országgyűlés foglakoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a közfoglalkoztatottak bérének egyharmadát elvette a jelenlegi kormány, a minimálbér vásárlóereje pedig 5-6 ezer forinttal kevesebb, mint 2010-ben volt.


A tervezett harmadik rezsicsökkentéssel kapcsolatban kérdésre válaszolva elmondta: az MSZP minden olyan lépést támogat, amely pénzt ad az embereknek, ám tiltakoznak az ellen, hogy a tehetősek többet kapjanak, mint azok, akik a legjobban rászorulnak.
Elmondta: a kormányválást követően bevezették az egykulcsos személyi jövedelemadót, kivezették az adójóváírást, ami az átlag alatt keresőknél veszteséget jelentett.


Emlékeztetett arra, hogy a korábbi 9 helyett már csak három hónapig kapnak ellátást az álláskeresők. A regisztrált munkanélküliek 54-55 százaléka egyetlen fillért sem kap, és mindössze a regisztráltak 10-11 százaléka kap álláskeresési támogatást - mondta.
Kifejtette, a közfoglalkoztatottak 2010-ben 60 200 forintot kerestek, most pedig 49 ezer forint felett. A kormány tervei szerint még optimális esetben is csak 1700 forinttal nőne a havi bérük, ami egész évre lebontva, 3-4 hónapnyi közfoglalkoztatotti időtartamot figyelembe véve, alig 600 forintra jön ki - közölte.


Gúr Nándor hangsúlyozta, hogy a közszféra illetményalapja nem nőtt az elmúlt csaknem 4 év alatt.
Mint fogalmazott: ez a kormány az emberek mindennapjait ellehetetlenítve, csak a saját gazdasági és politikai erejét próbálja növelni, tisztességtelen eszközök sokaságával. A szocialisták ezt meg akarják törni, választási győzelmük esetén a következő ciklus végére minden családban lesz legalább egy dolgozó ember, az átlag alatt keresők pedig nem vesztesei, hanem nyertesei leszek az átalakításnak - tette hozzá.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.