2024.10.13 | Vasárnap
Kálmán, Ede napja

KMKF - társadalmi szervezetek munkacsoport - napirenden az ifjúság helyzete
2013.12.12
Munkahely
138
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője szerint 2010 után paradigmaváltás következett be a kormány gondolkodásában a fiatalságot illetően, és nem problémának, hanem erőforrásnak tekintik az ifjúságot.

Téglásy Kristóf erről a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) társadalmi szervezetek munkacsoportjának csütörtöki ülésén beszélt a Parlamentben.
A főosztályvezető kiemelte: a kormány összmagyar fiatalságban gondolkodik. Nem számít, hogy egy fiatal Kaposváron, Pécsen, Kassán vagy Munkácson él, mindenki, aki magyar és fiatal, megérdemli és joga van a lehetőségekből részesülni - fogalmazott.


A főosztályvezető fontosnak nevezte, hogy a fiatalok a szülőföldjükön boldogulhassanak, megtalálják számításukat és legyen jövőképük.
Kitért arra, hogy a 2024-ig szóló Nemzeti Ifjúsági Stratégia második, 2012-13-as cselekvési tervének végén tartanak. Ez 32 intézkedést tartalmaz mintegy 350 milliárd forint értékben. Jelezte: zajlik a harmadik kétéves cselekvési terv kidolgozása, ehhez az eddigi adatok szerint 16 szervezettől, szakterületről 51 javaslat fogalmazódott meg. Hozzátette, hogy egyeztetni kívánnak a parlamenti pártok ifjúsági szervezeteivel is.
Elmondta: kimunkálás alatt áll az ifjúsági garanciaprogram, amely a fiatalok munkavállalási nehézségeit orvosolja majd. Közölte, jelenleg az európai átlagnál kicsit magasabb a fiatalok körében a munkanélküliség, ez különösen az alap- és a középfokú végzettségűekre igaz. A diplomás fiatalok munkanélkülisége 1-3 százalék között van. Prioritást élvez még a közösségfejlesztés, nagyon fontos a családok megerősítése, és kiemelte az összmagyar szemlélet további erősítését is.


Beszámolt arról, hogy februárban indulhat el a Legyen más a szenvedélyed! program, amely a csellengéssel, az alkohol- és kábítószer-fogyasztással szemben kíván majd alternatívákat bemutatni a fiatalok számára.
Székely István (Romániai Magyar Demokrata Szövetség - RMDSZ) kérdésre válaszolva a többi között arról beszélt, hogy nyolcvan százalék feletti a vegyes házasságok aránya Temes megyében, itt a legrosszabb a helyzet, Székelyföldön ugyanakkor csak másfél-két százalék.


Sándor Krisztina (Erdélyi Magyar Néppárt - EMNP) azt kérdezte, hogy a Magyar Ifjúsági Konferencia milyen módon lesz részese a cselekvési tervnek, és arra is kíváncsi volt, hogy a Határtalanul! program illeszkedik-e a tervhez.
Téglásy Kristóf kiemelte: számos olyan intézkedés lesz a következő cselekvési tervben, amit a MIK javasol. A szervezettel "abszolút stratégiai partnerei egymásnak" - jelezte.
Gulyás Tibor, a Magyar Ifjúsági Konferencia Állandó Bizottságának elnöke kiemelte: a magyarság aránya jelentős mértékben csökkent az elmúlt években a Kárpát-medencében. Az elnök a Mozaik kutatás alapján részletesen bemutatta a környező országok és a szórvány magyarlakta régióit és ifjúsági szervezeteit.


Megállapította, hogy jelentős különbségek vannak az identitás tekintetében, a kisebb régiókban egyre bizonytalanabb a magyar nyelvtudás, ezért mindent megtesznek a magyar nyelvápolás támogatása érdekében.
Az ülés elején Szávay István (Jobbik) társelnök bejelentette, hogy lemond erről a pozíciójáról, és át is ült a társelnöki székből a képviselők és a vendégek közé. Lépését azzal indokolta, hogy az ülés napirendjének összeállításába, a vendégek, felszólalók meghívásába nem volt beleszólása, így a csütörtöki tanácskozásért szavai szerint nem tud felelősséget vállalni.
Lukács Tamás (KDNP) az ellenzéki képviselő lépését botránypolitizálásnak nevezte, és azt mondta, ebben nem hajlandó részt venni. Közlése szerint a társelnök megkapta a napirendet, és előzetesen jelezte a számára, hogy szociális ügyekről most nem kívánnak tárgyalni.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.