2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Bölcsészképzés: véget vetnek Orbánék a romkocsmák homályában való merengésnek
2012.11.06
Oktatás
201
Bölcsészképzés: véget vetnek Orbánék a romkocsmák homályában való merengésnek
A jövőben csak önköltséges formában lehet majd kommunikációt tanulni Magyarországon. A bölcsészképzésben is drasztikusan csökkenhetnek az államilag finanszírozott férőhelyek - értesült az Origo.

Ősztől a kommunikációt csak önköltséges formában lehet majd tanulni, és a bölcsészettudományi férőhelyeket is visszanyesi a most formálódó keretszámrendelet - adta hírül az Origo kedden. A jogász- és közgazdászképzés állami támogatását már korábban megszüntették.
'Ezek a népszerű szakok a piacról is képesek eltartani magukat' - érvelt az állami jogász- és közgazdászképzés megszüntetése mellett még nyáron a miniszterelnök.
Nevük elhallgatását kérő rektorok szerint ez lesz az alapja a későbbi, önfinanszírozóként elképzelt felsőoktatásnak is. Orbán Viktor szándéka szerintük az, hogy a jogász, közgazdász és kommunikációs képzések után apránként számos más képzéstípust is önköltségessé tesznek a következő években. Az elképzelés szerint a folyamat legvégén már csak az államnak fontos területeken - pedagógus-, mérnök- vagy orvosképzésben - maradna állami finanszírozás.
A kormány ezzel stratégiát váltott a hírportál szerint: a gyengélkedő egyetemeket és főiskolákat nem integrálják, hanem hagyják lassan kimúlni.
Orbán Viktor három hete, a Magyar Rektori Konferencia tanácskozásán vázolta fel az önjáró felsőoktatásról az elképzeléseket. Eszerint a diákok az új diákhitel segítségével saját maguk finanszírozzák képzésüket, az intézmények pedig ezekből a befizetésekből tartják fenn magukat. 'Ahova nem jelentkeznek diákok, oda nem szabad állami pénzt helyezni' - így fogalmazott. Nevük elhallgatását kérő rektorok azt mondták, meglepődtek Orbán szavain, amikor azt mondta, félreértették korábbi nyilatkozatát, mert szerinte nem kellene erőltetni a felsőoktatási intézmények integrációját.hvg.hu