2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

A hiányszakmák is tandíjasak lehetnek
2012.11.23
Oktatás
200
A hiányszakmák is tandíjasak lehetnek
Jövőre további hétezerrel csökken az állami ösztöndíjasok, több mint tízezer fővel pedig a részösztöndíjasok államilag finanszírozott keretszáma - legalábbis egy kiszivárgott kormány-előterjesztésből ez derül ki.

Csaknem 18 ezer fővel csökkenhetnek 2013-ban az államilag finanszírozott keretszámok, miközben idén már csaknem 10 ezer fővel vágták vissza azokat. Azt korábban is lehetett tudni, hogy az ingyenes jogász, illetve gazdaságtudományi képzés teljesen megszűnik. Egy, az origo.hu birtokába jutott kormánydokumentum szerint azonban a kabinet által hivatalosan preferált - a ,,gazdaság motorjainak' titulált - műszaki, természettudományos és informatikai szakokon is több ezer fővel csökken a támogatott képzési helyek száma.
Az olyan hiányszakmákat oktató, jelentős költségigényű - emiatt magas tandíjú - területeken is, mint az orvosképzés és a természettudomány, jelentős lehet a csökkentés. Egyedül a tanárképzésben növekszik a keretszám, mivel az eddig alap-, és mesterképzésben oktatott pedagógusokat jövőre az osztatlan képzésekhez sorolják át - írja a Népszava.
A részösztöndíjas képzéseket 2013-tól a tervezet szerint csak a sportolók, a külföldi cserediákok, illetve a gyesen vagy gyeden lévők vehetik majd igénybe. Ez a képzési forma eleve nem aratott nagy sikert az idei felvételizők körében, hiszen a tandíj felének megfizetése mellett a diákoknak hallgatói szerződést is alá kellett volna írniuk, amely a végzettség megszerzése után a képzési idejük kétszeresének megfelelő ideig itthoni munkavállalásra kötelezte volna őket.
Az újabb keretszámcsökkentés a tandíjak jelentős emelkedéséhez fog vezetni - mondta a Népszavának Hiller István. Az szocialista oktatáspolitikus, korábbi oktatási miniszter szerint a felsőoktatási intézmények csak így kompenzálhatják majd az állami támogatás csökkenését, hiszen például az orvosképzésben egyetlen tanév egy hallgatóra jutó költsége 1,9 millió forint, ami a hatéves képzés alatt összesen 12 millió forintra duzzad.
Hiller úgy vélte, ekkora tandíjat csak a leggazdagabb családok tudnak majd előteremteni, sok tehetséges fiatalnak pedig nem lesz lehetősége orvossá válni. Így tovább csökken a pálya vonzereje, holott az égető orvoshiányt bárki tapasztalhatja, ha rendelőbe megy. Ha az oktatási államtitkárság választ keresne a fiatalok tömeges elvándorlásának okaira, nézzen csak a saját terveire - fogalmazott az MSZP-s képviselő.
A kiszivárgott tervezetet a napilap információi szerint ellenzi a Magyar Rektori Konferencia is. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint pedig az intézkedés valójában az adott képzési területekre vonatkozó általános tandíj-kötelezettség bevezetését jelentené, amit - összhangban a 2008-as népszavazás döntésével - továbbra is határozottan elutasítanak.
A Diákhitel 2 konstrukciót a HÖOK nem tartja a tandíjmentes felsőoktatás alternatívájának, hiszen a hitel felvétele csupán a keletkező kiadások időbeli eltolását eredményezi.
Profession.hu