2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Melyik országban tanul a legtöbb magyar, és honnan érkezik a legtöbb külföldi hallgató? Íme, a lista
2012.11.30
Oktatás
217
Melyik országban tanul a legtöbb magyar, és honnan érkezik a legtöbb külföldi hallgató? Íme, a lista
A magyar diákok Németországot, Ausztriát és Nagy-Britanniát célozzák meg a legszívesebben, ha tovább tanulásról van szó – derül ki az UNESCO legfrissebb, 2010-es adatok alapján készült felméréséből.

Hallgatói mobilitás Magyarországon és Magyarországról - UNESCO-felmérés Hallgatói mobilitás Magyarországon és Magyarországról - UNESCO-felmérés Forrás: unesco.org

A hallgatói mobilitást vizsgáló nemzetközi kutatás eredménye azt mutatja, hogy két évvel ezelőtt a németországi egyetemeken több mint ezernyolcszáz magyar diák tanult, és majdnem ugyanennyien választottak osztrák felsőoktatási intézményt az érettségi után. Nagy-Britanniába valamivel több, mint ezer, az Egyesült Államokba 658 hallgató nyert felvételt Magyarországról.
Franciaország, Olaszország és Svájc is népszerű célországnak számított 2010-ben, csakúgy, mint Dánia és Románia – derül ki a felmérésből.
A kutatás eredménye szerint hozzánk viszont Romániából, Szlovákiából illetve Németországból érkezik a legtöbb külföldi hallgató. Szerb, ukrán és izraeli diákok is szép számmal tanulnak Magyarországon, de meglepő módon többek között a norvég és a svéd hallgatók számára is szimpatikusak a magyar egyetemek.
2010-ben egyébként összesen mintegy nyolcezer magyar diák utazott más országba tanulni, míg a magyar egyetemek több mint 14 ezer külföldi hallgatót fogadtak a világ minden tájáról.
eduline.hu