2024.09.30 | Hétfő
Jeromos napja

Biztonságosak a középiskolai kollégiumok
2013.11.20
Oktatás
326
Országszerte megfelelő a középiskolai kollégiumok tűzvédelmi helyzete, az épületek felújításának köszönhetően javulás is tapasztalható - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-vel.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a szervezet munkatársai októberben az ország valamennyi középiskolai kollégiumát megvizsgálták, így csaknem négyszáz helyszíni ellenőrzést végeztek.
A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a kollégiumok jól megközelíthetőek, a tűzoltáshoz szükséges vízforrások mindenhol hozzáférhetők. A lépcsőházak és folyosók jelentős részében természetes hő- és füstelvezetés működik, a kiürítési útvonalak állapota általában megfelelő.


Szinte valamennyi kollégiumban tartanak készenlétben tűzoltókészüléket, és valamennyi vizsgált épületben lehetőség van arra, hogy szükség esetén az egész épületben vagy annak egy részében áramtalanítsanak. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a beépített automatikus tűzjelző berendezéseket karbantartják, és a tűzjelző központok állandó felügyelete is biztosított.


A kollégiumokban megfelelő a biztonsági irányfény-világítás, amely jelzi a menekülési útvonalakat is. Néhány esetben hiányosak voltak az elhelyezett jelölések, három kollégiumban pedig nem működtek a berendezések.
Valamennyi kollégiumi dolgozó és a legtöbb intézmény diákjai is részesültek tűzvédelmi felkészítésben és rendszeresen tartanak tűzriadópróbákat is – derül ki a vizsgálatból.


A katasztrófavédelem tizenöt esetben összesen csaknem másfélmillió forint tűzvédelmi bírságot szabott ki.



MTI