2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Jön az elitképzés: nagyon sok ponttal lehet csak bejutni a népszerű szakokra
2013.01.23
Oktatás
199
Jön az elitképzés: nagyon sok ponttal lehet csak bejutni a népszerű szakokra
Részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája hétfőn Budapesten. A 16 legnépszerűbb szakra ideiglenes ponthatárokat állapítottak meg: ezek olyan magasak, hogy mindenképpen emelt szintű érettségire, vagy nyelvvizsgára van szükség az elérésükhöz.

Egyelőre nem tudni, kik vesznek részt a felsőoktatás szereplői közül a kormánnyal folytatott további tárgyalásokon. A HÖOK és az EMMI, pontosabban Balog Zoltán miniszter között lezajlott hétfő délelőtti megbeszélések után ugyanis olyan részmegállapodást írtak alá a felek, amely - a korábbi szövegváltozattal szemben - nem nevesíti a tárgyaló feleket. Információink szerint a HAHA ezt úgy értelmezi, hogy egyelőre nyitva maradt a kapu, hogy a tavaly decemberben létrehozott Országos felsőoktatási Egyeztető Fórum mind a hat alapítója a kerekasztal tagja legyen. Balog Zoltán ugyanakkor a keddi megbeszélések után is azt mondta, hogy olyan 'civil szervezetekkkel', mint a HAHA, vagy az Oktatói Hálózat, nem akarnak közvetlenül tárgyalni, hiszen a HÖOK és a Magyar Rektori Konferencia a választott képviseleti szerv.
A HÖOK Facebook-oldalán hétfő délben még azt közölték, hogy a vasárnap este folyamán nyilvánosságra került formában a HÖOK sem tudja elfogadni a minisztérium megállapodás-tervezetét, ezért fontos tartalmi módosításokat kértek. Ezek közé tartozik egyebek mellett az is, hogy az egyeztetések minél szélesebb körben történjenek – írták.
A hvg.hu birtokába jutott dokumentum szerint a részmegállapodásban legitimálták volna, hogy a miniszter csak az általa választott szervezetekkel egyeztetne, és azt is elismernék, hogy a hallgatók által követelt hat pontból néhányban már megállapodtak.
A megbeszéléseken megállapították azokat az egyelőre provizórikus ponthatárokat is, amelyekkel arra a 16 szakra lehet államilag finanszírozott helyekre bekerülni, melyekre eredetileg nem akart ilyen képzést indítani a kormány. Ezek: alkalmazott közgazdaságtan: 465, andragógia: 445, emberi erőforrások: 460, gazdálkodás-menedzsment: 460, gazdaságelemzés: 465, igazságügyi igazgatási: 435, jogász: 465, kereskedelem és marketing: 460, kommunikáció és médiatudomány: 470, közszolgálat: 440, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási: 425, nemzetközi gazdálkodás: 460, nemzetközi tanulmányok: 465, pénzügy-, és számvitel: 460, turizmus-vendéglátás: 465, üzleti szakoktató: 440. Mindez azt jelenti, hogy csak nagyon jó középiskolai eredményekkel lehet bekerülni ezekre a szakokra. Normál érettségivel maximum 400 pontot szerezhet egy hallgató, efölött emelt szintű érettségire, nyelvvizsgára van szükség. Tavaly a Corvinus Egyetem legnépszerűbb szakain volt 480 pont a ponthatár. Ugyanakkor a most meghatározott pontszámok ideiglenesek egyelőre, ha véglegessé válik, hogy mekkora arányban juthatnak be államilag finanszírozott helyekre hallgatók, még változhatnak a felvételi eredmények tükrében.
A felek ezen kívül nyolc pontban állapodtak meg: a) ez a megállapodás csak „részmegállapodás', mert a hallgatók követelései csak részben teljesültek; b) 2013-ban folytatódik a felsőoktatás átfogó átalakítása, és bővülnek a források, c) a keretszámok rendszerét eltörölték, így a bekerülés az intézményi kapacitásoktól függ, d) áttekintik a felsőoktatási intézmények pénzügyi hátterét, e) a rektorválasztás rendje nem változik, f) az említett 16 szakon 10-20 százalékos arányban államilag támogatott képzés is indul, g) a kormány speciális programokat indít a hátrányos helyzetű diákok esélyeinek növelésére, h) létrejön egy ideiglenes mandátumú Felsőoktatási Kerekasztal - melynek résztvevőit külön nem nevesítették, csak annyit írtak, hogy 'a felek kinyilvánítják részvételüket'.
A hallgatói szerződésekkel kapcsolatban Balog Zoltán azt mondta: az új nyugdíjazási rend (mely szerint mindenkinek választania kell, hogy nyugdíjat, vagy fizetést kap-e munkájáért) éppen azért van, hogy a fiatalok számára helyeket teremtsenek.hvg.hu