2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Külföldi iskolák csábítják a magyar fiatalokat
2013.03.06
Oktatás
200
Külföldi iskolák csábítják a magyar fiatalokat
Múlt hétvégén rendezte meg a svájci WEBA (World Educate Business Association) a Move2Study Nemzetközi Továbbtanulási Börzét Budapesten. A rendezvényre 10 külföldi egyetem képviselete látogatott ki. Kik és mit kínáltak? Hogyan tervezze meg a fiatal a külföldi tanulást?



Egy fiktív, mindössze profin megszerkesztett weboldalon létező szegedi egyetem hitegette borsos áru képzéseivel a tanulni és diplomát szerezni vágyókat - a hír a múlt héten bejárta a médiát. A 'Charles Molnar University' üzleti, pénzügyi, gazdasági, marketing, pedagógiai, de még építész, és MBA- képzéseket is kínált évi átlagosan 3 ezer euróért a jelentkezőknek. A honlap készítői az intézmény fotójaként feltüntetett Oslói Egyetem képe mellé 350 országból és a hazai üzleti életből egyaránt hazudtak együttműködő partnereket és cégeket. A 'náluk dolgozók' portréit a Debreceni Egyetem honlapjáról ollózták össze véletlenszerűen, akik épp ennek kapcsán tettek feljelentést az 'intézmény' ellen. Az 'egyetem' honlapja egyébként máig elérhető. Igaz, telefonhívásunkra teljesen süket a vonal…
Diplomahamisítók álltak a háttérben
Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés, hogy tényleg valós külföldi képzésekről érdeklődhet-e a további pályafutását tervezgető egy zömében külföldi egyetemeket felvonultató rendezvényen. Szerencsére a szervezők hamar eloszlatják a kételyeket. 'A WEBA svájci szervező stábja alaposan utánajár a nemzetközi továbbtanulási börzére jelentkezőknek. Emellett az útiköltség mellett még komoly regisztrációs díj is terheli a kiállítókat. A szegedi fiktív egyetem honlapja vélhetően egy vélhetően nemzetközi, diplomahamisító csapat tevékenységének fedezésére jött létre. Akiknek ezek után végképp nem állna érdekükben a nyilvánosság előtt mutatkozni' - tájékoztatott Szepesi Ferenc, a Move2Study kommunikációjáért felelős School Media Kft. munkatársa. Mindezzel egybevág, hogy Malájziában várhatóan több mint 500 diplomás háza táján néz majd szét a rendőrség: egy nemrégiben lebukott diplomahamisító párosnál épp a nem létező Charles Molnar University 'diplomáit' találta meg a hatóság, több, szintén fiktív angol 'diploma' mellett.
Vendéglátás és idegenforgalom Svájcban
Külföldi képzéseken részvételt tervezgetve olyan intézmények kínálatában tanácsos tehát gondolkodni, akik már hazai szakmai expón, képviselőjük személyes jelenlétével támogatva is hitelesítik az adott képzést. Ilyen például a Move2Studyn részt vevő, svájci HTMI (Hotel and Tourism Management Institute) programja. Az intézmény magyar partnerén keresztül már 15 éve kínál alap és mesterképzésben részvételt nívós svájci szállodákban a fiataloknak, Luzernben. 'A program főként 1 éves mesterképzéseket, de alapképzést is kínál a jelentkezőknek. Egy tanév fél év elméleti képzésből, továbbá fél év szakmai gyakorlatból áll. A szakmai gyakorlat mindig fizetett: itt legkevesebb havi 1500 svájci frankot is megkereshetnek a diákok, amely a borravalókkal, túlórákkal később még több is lehet'- tudtuk meg Somos Lilla programszervezőtől. Az oktatás végig angol nyelven folyik. A szálláshelyen a diákoknak uszoda, sípálya, wellness-részleg és koktélbár is rendelkezésükre áll pihenés gyanánt. Igaz, ezért cserébe nagyságrendileg 25 ezer svájci frankba kerül (6 millió forint) egy alapdiploma és kb. 26 ezerbe egy master, míg 28-29 ezerbe egy MBA diploma. Számos diák dönt úgy, hogy a végzés után Svájcban folytatja tovább a karrierépítést. A kiadásokat azért alaposan meg kell tervezni, mert a szállás és a megélhetés még nyugat-európai mércével is drága Svájcban.

2 millió forint a tanév bölcsész területen
Érdekes színfolt volt az expón a budapesti McDaniel College kínálata is. Az 1867 óta működő intézmény Budapesten és a 25 ezer fős Marylandben is kínál művészeti, irodalmi, pszichológiai, de még gazdasági képzéseket is diákjai számára. Egy tanév itt 7200 euróba (2,1 millió forint) kerül a magyar diákoknak az intézmény által felkínált kedvezményes konstrukcióban.'Intézményünkben főként a tanulás jellegében, a hallgatókkal folytatott közvetlen kommunikációban jelenik meg a plusz, amiért érdemes bennünket választani. A túlzsúfolt előadók helyett nálunk kisebb csoportokban, workshopokban folyik az oktatás. Az órákhoz az alkotó, közös gondolkodás jegyében szabadon hozzá lehet szólni'- magyarázza Dr. Szirmai János főigazgató. Munkanélküliekről nem is tud az itt végzettek körében. Igaz, a statisztikát azért árnyalja, hogy sok hallgatójuk már másoddiplomásként, gyakran munka mellett választja a képzést.
Mérnöktovábbképzés az energiaiparban 10 európai országban
A továbbtanulási börze ugyancsak figyelemreméltó kiállítói között szerepelt a KIC InnoEnergy program képviselete is. A KIC 10 európai ország egyetemein kínál mesterképzéseket olyan fiatal mérnököknek, akik a későbbiekben energiaipari területen szeretnének elhelyezkedni. 15 felsőoktatási intézmény közreműködésével, gyakorlatilag Lengyelországtól Svédországig várják a jelentkezéseket, 2013. március 1-től április 30-ig. A szervezet emellett 20 nemzetközi vállalattal is kapcsolatban áll, amelyek a kurzusok befejeztével szívesen fogadják is a frissen végzetteket. A leendő szakembereknek bőven lesz alkalmuk bizonyítani rátermettségüket: már a mesterképzés alatt részt vehetnek különböző vállalati kutatási projektekben. Jó hír a jelentkezni vágyóknak: Magyarország EU-tagsága miatt hivatalosan nem is kell tandíjat fizetniük a hallgatóknak. Igaz, intézményenként azért előfordulhat, hogy a mesterképzés teljes időtartamára 7-800 eurós programdíjat (aktuális napi árfolyamon számítva 209-239 ezer forintos) számítanak fel az egyetemek a résztvevőknek. A diákok számára így inkább a megélhetés a célországokban lehet majd igazi kihívás.
A nyelvtanulás a fő előny a HR-szakértő szerint
Mindenképp megéri külföldi egyetemen továbbtanulni. Igaz, nem okvetlenül a kiszemelt felsőoktatási intézmény neve, hanem a kint töltött idő alatt megszerzett nyelvtudás miatt. 'A külföldi tanulmányok alatt tökéletesített, a hazai középfokú nyelvtudásnál lényegesen magasabb szintű, folyékony idegennyelv-tudás a korábban külföldön tanuló fiatalok igazi vonzereje a munkaerőpiacon'- foglalt állást a kérdésben Frajna-Piller Annamária HR-szakértő. Tapasztalatai szerint felesleges attól tartani, hogy a külföldi tanulás után a fiatalok végleg maguk mögött hagyják Magyarországot. 10-ből legfeljebb 3-an gondolkodnak hosszabb távú vagy örökre szóló külföldi karrierben. 7-en inkább rugalmasan kezelik a kérdést és inkább itthon, de nemzetközi munkakörnyezetben hasznosítanák a kint szerzett tudást.
A kiállító iskolák listája egyébként itt érhető el. http://hu.move2studyfairs.com/kiallitok/

Így készüljünk a külföldi továbbtanulásra
Hogyan készüljünk hatékonyan a külföldi továbbtanulásra? Tippek Bacsa Andreától, a külföldi továbbtanulásra szakosodott MasterClass ügyvezetőjétől.
- A kinti érvényesüléshez még akkor is stabil, a közoktatás szintjét meghaladó nyelvtudás kell, ha a tanulmányok célja épp a nyelvtudás fejlesztése.
- Készüljünk fel előre a kint töltendő évekre, tervezzünk tudatosan! Érdemes akár már itthonról beiratkozni a kiszemelt egyetem klubjába és jó előre baráti kapcsolatokat is építeni az ottani diákokkal
- A céljainkhoz válasszuk ki a megfelelő képzést, ne a képzéshez rendeljünk utólag célokat!
- Mérjük fel előre, hogy hazánkban elfogadják-e külföldön megszerzett diplománkat. Míg például jogászként nem fogadják el az Egyesült Királyságban szerzett diplomát, a marketing, az üzlet és a menedzserképzés területén kifejezetten előnyt jelenthet. Kiváltképp, ha még neves cégnél szerzett szakmai gyakorlattal is rendelkezünk.
- Mérjük fel a tanulás anyagi vonzatait is! Számos európai ország - Ausztria, Dánia-egyetemein ingyenes a tanulás, ám az élet drága.
monster.hu