2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Társadalmi egyeztetésen a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció
2013.11.05
Utazás
195
Társadalmi egyeztetésen van a nemzeti turizmusfejlesztési koncepció, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkársága november 25-én reggel 8 óráig várja a turisztikai szakma iránt elkötelezett szervezetek, személyek véleményét, javaslatát - közölte a szaktárca hétfőn.

Az NGM közleménye szerint a turizmus a nemzetgazdaság egyik kiemelt ágazata társadalmi, gazdasági hatásai és lehetőségei miatt. A koncepció azért készült, hogy az elmúlt időszak gazdasági kihívásaira is választ adó célokat, prioritásokat határozzon meg a 2014-2024 közötti időszakra.


A fejlesztéseknél a tervezet - a hagyományos termékek vezető szerepének megtartása mellett - a kiemelt, tematikus termék-desztinációk kialakítására és fogadási feltételeinek fókuszált fejlesztésére koncentrál.
Az ágazat versenyképessége, hosszabb távon mérhető sikeressége elsősorban a szabályozási és üzleti környezet felülvizsgálatával, a munkahelyteremtés ösztönzésével, valamint a SZÉP-kártya rendszer megerősítésével emelhető.


A közlemény szerint a jól működő intézményrendszer előnyeiből minden turista részesül, ezért fontos ezen a téren a már megkezdett átalakítások véghezvitele. A turizmus által előidézett gazdasági növekedés nélkülözhetetlen feltétele a professzionális marketing-menedzsment, a nemzetközi keresletnek megfelelő, innovatív termékek vonzó bemutatása, az ezekre épülő, jól kommunikálható országmárka kialakítása.


A turisztikai piac szereplői által már elfogadott - horizontális - alapelvek, mint például a minőség iránti elkötelezettség, a biztonság, a fogyasztóvédelem, a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás a koncepció céljait is áthatják - írja közleményében a tárca.



MTI