2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Októberben is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma
2013.11.04
Utazás
188
Októberben is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon: 5126 személygépkocsi került forgalomba, 26,7 százalékkal több mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) a DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataira hivatkozva hétfőn.

Az év első tíz hónapjában 46 174 új személygépkocsit helyeztek forgalomba, 6,5 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.
Az év eleji jelentős visszaesés pozitív irányba fordult márciusban, és ez a folyamat folytatódott, így október végére a piac már 6,5 százalékos pluszban van. A trend azt mutatja, hogy az előre jelzett 10 százalékos éves növekedési ütem megvalósul - mutat rá az MGE.


Az egyesület szerint az októberi hónap kiugró eredménye továbbra is főleg a vállalati eladásoknak köszönhető, de egyes kedvező finanszírozási termékek megjelenése és a gazdasági kilátásokban a makrogazdasági folyamatok iránya nagyon kis mértékben, de megmozdítani látszik a magánpiacot is. Ugyanakkor az MGE továbbra is azt gondolja, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához ez az értékesítési volumen nem elegendő.


Októberben 955 új kis haszonjárművet helyeztek forgalomba, ami 13 százalékkal több a 2012 októberinél. Az év első tíz hónapjában 8419 új kis haszonjármű állt forgalomba, ami 5,6 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Az egyesület nem számít jelentős előrelépésre 2013-ban. Az értékesítés csökkenése egészen augusztusig folytatódott, amikor kismértékű növekedést mutattak ki, és ez folytatódott szeptemberben, majd októberben is. Véleményük szerint ez a beruházásokat támogató kedvezőbb finanszírozási termékeknek és némi gazdasági élénkülésnek köszönhető. A kis haszonjárművek esetében havi 1000-1200 darab lenne az a minimum, amely a szakma minőségi színvonalát fenn tudná tartani.


Októberben a forgalomba helyezett 523 új nagy haszonjármű 75,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az első tíz hónapban 3520 nagy haszonjármű került forgalomba, ami 0,4 százalékos növekedés 2012 azonos időszakához képest. Az októberi kiemelkedő, 75,5 százalékos növekedés fő oka az egyesület szerint, hogy 2014-ről az EURO6 átállás miatt előrehozott rendelések vannak, amelyek átadása felpörgött. Az MGE hasonló tendenciát vár az év hátralévő két hónapjában, azonban úgy véli, hogy az idén év végi növekedés árát a 2014. évi jelentős csökkenésben fogjuk megfizetni. Ez a terület az egyetlen, amely a válság előtti évhez, 2007-hez képest jelentős, mintegy 100 százalékos növekedést mutat - írták.


Az adatok szerint az év tizedik hónapjában 90 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba, 15,9 százalékkal kevesebbet a tavaly októberinél. Az első tíz hónapban összesen 1782 forgalomba helyezés történt, 5,3 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor. Az egyesület szerint a motorkerékpár-piacot sújtja - már ötödik éve - legsúlyosabban az értékesítési válság. Annak ellenére, hogy a 125 köbcentis hengerűrtartalmú motorok az év tavasza óta vezethetők "B" kategóriás jogosítvánnyal, a várt és más európai országokban tapasztalt jelentős forgalomnövekedést ez a lehetőség sem motiválta. Az első tíz hónapban a tavalyi drámaian alacsony számokkal összehasonlítva mutatható ki mintegy 5 százalékos növekedés, ez azonban olyan alacsony darabszám mellett történik, amely nyilvánvalóvá teszi ennek az ágazatnak a súlyos válságát. A 170 körüli átlagos havi értékesítési darabszám országosan a rendszámos motorok esetében konszolidált piaci viszonyok között egy-két közepes nagyságú kereskedő értékesítési darabszámának felelne meg - olvasható a közleményben.



MTI