2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Állami ösztöndíjat kaphatnak a külföldiek
2013.03.19
Oktatás
193
Állami ösztöndíjat kaphatnak a külföldiek
Ösztöndíjjal csábítaná hazánkba a külföldi hallgatókat a kormány. Főleg az azeri, a grúz, az örmény, a kínai és a vietnami, valamint az Afrikából érkező diákokat célozzák meg.

A kormány kétoldalú ösztöndíj-együttműködési megállapodásokat köt preferált országokkal és létre kívánja hozni a 'Globális Nyitás Ösztöndíjat' annak érdekében, hogy növelje a külföldi diákok létszámát a hazai felsőoktatási intézményekben - írja a Napi Gazdaság nyomán az Edupress.hu.
Határozatba foglalta a kormány a külföldi hallgatói létszám magyar felsőoktatásban való növelését. A rendelet szerint az emberi erőforrások miniszterét és a külügyminisztert hatalmazzák fel arra, hogy kössenek a - külpolitikai prioritások mentén alakított - kétoldalú ösztöndíj-együttműködési megállapodásokat, és mérjék fel a további nemzetközi igényeket.
Az érintett minisztereknek előterjesztést kell készíteniük a kormányzat számára az oktatási megállapodások végrehajtása érdekében a 'Globális Nyitás Ösztöndíj' megalapításáról, ennek határideje április 15. Az ösztöndíj létrehozásához szükséges 2013-as forrás biztosításáról pedig már azonnal gondoskodnia kell a nemzetgazdasági miniszternek.Még a Népszabadság számolt korábban arról, hogy egy, a kormány számára készült előterjesztés szerint közpénzből finanszíroznák a külföldi diákok magyarországi tanulmányait. Szemeszterenként egy hallgató után 1,25 millió forint kiadással számolnak (ez tartalmazná a felvett szak képzési díját, havi 40 ezer forintos ösztöndíjat, doktori képzés esetén havi 100 ezres ösztöndíjat, a diákigazolvány, a kollégiumi vagy albérleti díjat, az egészségbiztosítást és a tankönyvek költségé).
A preferált országokat és régiókat a 'globális nyitás politikájának figyelembevételével' határozták meg. Így magyar állami ösztöndíjakat kaphatnak többek közt az azeri, grúz és örmény, valamint az Afrikából, Dél-Szudánból, Kínából, Vietnamból érkező hallgatók is.profession.hu