2024.10.13 | Vasárnap
Kálmán, Ede napja

Munkaügyi kerekasztal: év végéig kidolgozzák az ifjúsági garanciaprogram részleteit
2013.10.31
Munkahely
143
Év végéig kidolgozzák a részleteit a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségének csökkentését célzó ifjúsági garanciaprogramnak, amelyet az Európai Unió jövőre 15 milliárd forinttal támogat Magyarországon.

A programról szerda este, Budapesten tartott beszélgetésen Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa elmondta, hogy a Bizottság által szorgalmazott kezdeményezés szakmai gyakorlatot, képzést, munkalehetőséget kínál a fiataloknak, s erre két év alatt 6 milliárd euró áll a tagországok rendelkezésére. A biztos jelezte: ebben prioritást kell kapniuk a nehezen foglalkoztathatóknak, például az iskolát idő előtt elhagyóknak, mert ők nehezebb helyzetben vannak, mint a válság miatt munkát nem kapó diplomások.


A Magyarországon jövőre induló program kapcsán Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megjegyezte: kicsit illúziónak tartja, hogy a 15 milliárd forintos támogatásból minden megoldódik, hiszen a kormány ennek az összegnek többszörösét fordítja képzésre, vállalkozások indításának támogatására, járulékkedvezményekre. Megjegyezte, hogy a munkahelyek többsége Ázsiába települ át és az előírásbeli különbségek miatt Európa egyre inkább versenyhátrányba kerül, például Kínával szemben.


Az államtitkár kiemelte: radikális, jó beavatkozásnak tartja a közfoglalkoztatást, ugyanis olyan rétegek álltak ismét munkába, akik hosszú ideje nem dolgoztak. Jelezte: a munkanélküliség 10 százalék alá esett, néhány tízezer foglalkoztatott híján 4 millióan dolgoznak az országban.


Rétvári Bence szólt a gyakornoki munka fontosságáról, jelezve, hogy azzal munkatapasztalatot lehet szerezni, ami később elengedhetetlen az álláskeresésnél. Hozzátette: az állam ma ezt is 8,5 milliárd forinttal támogatja. Kitért a Vállalkozz itthon! elnevezésű programra is, amely a 35 év alattiaknak ad tudást egy vállalkozás elindításához, a jó üzleti tervek pedig 3, illetve 6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak.


Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója arról beszélt: az ifjúsági garanciaprogram részleteit, az uniós és az ahhoz bevont hazai források felhasználásának módját december 31-ig rögzítik. A programba a munkaügyi kirendeltségeken keresztül vezet az út.


Őry Csaba fideszes európai parlamenti képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora azt mondta: bár minden tagállam nemzeti keretek között dönt foglalkoztatási programjairól és a helyzetek nagy mértékben eltérnek, az unióban az utóbbi időben nagyon felgyorsult a tapasztalatcsere e kérdésben. Kitért arra is, pozitív lehetőségeket lát a munkahelyek és az iskolák közötti együttműködésben, mert gyorsan változik, hogy mikor és mit kell gyártani, szolgáltatni, ezért rugalmas tanulásra van szükség.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.