2024.10.13 | Vasárnap
Kálmán, Ede napja

A reklámra költött pénz pörgeti gazdaságot
2013.10.21
Munkahely
104
Minden reklámra elköltött 10 forint 47 forinttal növeli a magyar gazdaság teljesítményét - közölte a Magyar Reklámszövetség alelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hivatal Péter elmondta, hogy tavaly 174 milliárd forint volt a reklámra elköltött összeg, ami - számos áttételen keresztül - 820 milliárd forintot generált a magyar gazdaság számára.
A Magyar Reklámszövetség a PwC Magyarország tanácsadó céget bízta meg azzal, hogy vizsgálja meg a kommunikációs iparágnak a gazdaság teljesítményére gyakorolt hatását. A reklám gazdasági hatásai címmel elkészített kutatás a reklámnak és a reklámiparnak a gazdaságot erősítő hajtóerejét mutatta ki.


Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke azt emelte ki: a reklámköltés hatékonyan növeli az eladásokat, pozitív hatással van az egész gazdaságra: ösztönzi az innovációt, a fogyasztást, és a foglalkoztatási hatások sem elhanyagolhatóak.


A reklámiparban közvetlenül 13 ezer ember foglalkoztatnak Magyarországon, de közvetett módon az iparág további 50 ezer embernek ad munkát. Emellett a reklámnak a fogyasztók számára is vannak közvetlen előnyei: az információszerzés, valamint a versenyt generáló hatás révén a hosszabb távú árcsökkenés is. Ez utóbbi versenyélénkítő hatás a gazdaság egészére kedvező, és ezt a reklámköltések növelésével lehet fenntartani - jegyezte meg.


Az MTI kérdésére hozzátette: a szövetség arra számít, hogy a reklámköltések elmúlt években tapasztalt csökkenése az idén megáll, és várhatóan felfelé ívelő szakasz kezdődik az iparágban. A visszaesés a szervezet adatai szerint 2011-ről 2012-re 2,7 százalék volt.


Urbán Zsolt újságírói kérdésre elmondta: bármiféle különadó negatív hatású a magyar reklámipar számára, a stabil gazdasági környezet ugyanakkor ösztönzi a reklámköltést. Az elnök szerint a reklámozás területén is segíteni kellene a kis- és közepes vállalatokat.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.