2024.10.01 | Kedd
Malvin napja

Ezer roma nőnek segítenek itthon szakmát tanulni
2013.03.27
Oktatás
203
Ezer roma nőnek segítenek itthon szakmát tanulniEzer roma nő tanul szakmát az országban az uniós finanszírozással megvalósuló Társadalmi Megújulás Operatív Program támogatásával. Közülük 18-an, akik dajkaképzettséget szereztek, csütörtökön veszik át bizonyítványukat Békéscsabán.

Az első tanfolyam a Türr István Képző és Kutató Intézet békéscsabai igazgatóságánál fejeződött be a programban, ami 2012. július elsején indult, és 2014 augusztusáig tart.
Az Országos Roma Önkormányzat közleménye szerint a projekt fő célja, hogy a végzettség megszerzésének lehetővé tételével segítsék a roma nők társadalmi felzárkózását és befogadásukat.
A képzés ideje alatt a nők utazási költségtérítést és megélhetési támogatást kapnak. A dajkaképzés három hónapos, az elméleti oktatás gyakorlati képzéssel egészül ki, a hallgatók a lakóhelyük közelében lévő óvodákban dolgoznak. Békés megyében még hatvan roma nő képzésére lesz lehetőség más szakmákban, az előkészületek hamarosan megkezdődnek.
A roma nőknek a projekt időtartama alatt mentorok nyújtanak segítséget a sikeres tanuláshoz és a későbbi elhelyezkedéshez. A dajka szakképesítés mellett a nők szociális asszisztens, szociális gondozó, kisgyermekgondozó és -nevelő, ápolási asszisztens, valamint gyermek- és ifjúsági felügyelői képesítést szerezhetnek.hvg.hu